Odluka će važiti do 2025. godine

Evropska komisija ponovo predlaže zamrzavanje cene gasa

EUVesti

10.1.2024 08:35 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Evropska komisija ponovo predlaže zamrzavanje cene gasa Evropska komisija ponovo predlaže zamrzavanje cene gasa
Evropska komisija će i ove godine preporučiti nastavak mera za ublažavanje poskupljenja struje i gasa, iako je trenutna situacija povoljnija nego prošle zime. To... Evropska komisija ponovo predlaže zamrzavanje cene gasa

Evropska komisija će i ove godine preporučiti nastavak mera za ublažavanje poskupljenja struje i gasa, iako je trenutna situacija povoljnija nego prošle zime.

To znači da će nova odluka, za sve države koje je prihvate važiti do naredne 2025. godine, iako su skladišta gasa puna, cene energenata daleko niže nego prošle godine, preneo je Novi list.

Pored toga, obezbeđeni su i alternativni putevi snabdevanja kojima se zaobišla Rusija kao snabdevač.

Evropska komisija je krajem novembra prošle godine predložila Savetu EU produženje nekoliko hitnih mera za rešavanje energetske krize. Zamrzavanje cene gasa trebalo je da prestane u februaru ove godine, ali su se ministri energetike dogovorili o primeni ove mere do januara 2025. godine.

Evropska komisija je ocenila da će većina država članica ove mere ukinuti, ali da „to nije slučaj u Hrvatskoj, Francuskoj, Luksemburgu, Malti, Nemačkoj i Portugalu, za koje se predviđa da će značajne mere ipak biti na snazi sledeće godine“.


Kako se dodaje, komisija ne očekuje da će Austrija, Belgija, Hrvatska, Nemačka, Italija, Letonija, Luksemburg, Holandija i Slovačka iskoristiti uštede koje bi nastale ukidanjem energetskih mera za smanjenje budžetskog deficita.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...