Encro grupa dobila deset miliona evra

Prvi solarni kredit u Hrvatskoj

EURegionU fokusu

20.11.2023 09:17 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Prvi solarni kredit u Hrvatskoj Prvi solarni kredit u Hrvatskoj
Prvim projektom Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) sa programom InvestEU, osmišljenim da podrži projekte održive ekonomije, finansiraće će se izgradnja 30 MV... Prvi solarni kredit u Hrvatskoj

Prvim projektom Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) sa programom InvestEU, osmišljenim da podrži projekte održive ekonomije, finansiraće će se izgradnja 30 MV novih solarnih proizvodnih kapaciteta u Hrvatskoj, što će biti prvi solarni fotonaponski (PV) bankarski projekat u zemlji.

Banka je pozajmila 10,6 miliona evra trima kompanijama posebne namene registrovane u Hrvatskoj za izgradnju i rad tri solarne fotonaponske elektrane. Sve tri kompanije su deo Encro grupe, jednog od vodećih igrača na tržištu obnovljivih izvora energije u Hrvatskoj, u vlasništvu porodice Ćurković, piše Seebiz.

Projekat će imati novu strukturu, oslanjajući se na veleprodajno tržište da preuzme proizvedenu električnu energiju, i stoga neće imati koristi od bilo kakvih šema podrške obnovljivim izvorima energije. Time će se pokazati tržišna alternativa za razvoj sektora obnovljivih izvora energije u Hrvatskoj, navodi EBRD.

Veći rizici povezani sa novim finansijskim strukturama biće ublaženi garancijom programa InvestEU. Inače, ovo je prva aplikacija novog programa sa više od dve milijarde evra finansiranja EBRD-a za projekte zelene ili cirkularne ekonomije koji će biti podržani garancijama EU.

Struja koju proizvedu solarne elektrane prodavaće se direktno na tržištu, ali će kupcima omogućiti da sklapaju ugovore o otkupu struje kada to žele.

„Ponosni smo što smo predvodnik u promovisanju inovativnog finansiranja obnovljivih izvora energije. Ovo je prvo finansiranje EBRD-a potpuno komercijalnog projekta obnovljive energije u Hrvatskoj, kao i prvi projekat u okviru InvestEU okvira za održivu tranziciju. Alternativni aranžmani za preuzimanje električne energije, kao što je prikazano u ovom projektu, ključni su za povećanje obnovljivih izvora energije”, rekao je Žregor Zelinski (Grzegorz Zielinski), šef EBRD-a za energetiku u Evropi.

Mark Dejvis (Mark Davis), direktor EBRD-a za centralnu Evropu, rekao je da je solarna energija u Hrvatskoj još uvek nerazvijena u odnosu na druge zemlje EU, ali da ima ozbiljan potencijal.

„Ovo finansiranje tri solarne fotonaponske elektrane od deset MV – koje imaju potrebne dozvole i saglasnosti i neće im trebati dalja regulatorna podrška, dobrodošao je signal ostalim investitorima da je mala solarna fotonaponska elektrana u Hrvatskoj već isplativa”, dodao je Iljko Ćurić, glavni izvršni direktor i vlasnik Encroa, dodao je da su ponosni što podržavaju zelenu tranziciju Hrvatske.

„Ponosni smo što možemo podržati hrvatsku zelenu tranziciju i na taj način doprineti daljem širenju instaliranih solarnih kapaciteta u zemlji. Posebno nas raduje činjenica da se radi o potpuno ‘trgovačkom’ projektu koji demonstrira inovativne načine finansiranja projekata obnovljivih izvora energije, ne samo u Hrvatskoj, već i u široj regiji. Implementacija obnovljivih izvora energije na ostrvu Brač ​​u potpunosti je usklađena sa planom energetske tranzicije kreiranim u okviru inicijative Evropske komisije ‘Čista energija za ostrva EU’ i smanjiće energetsku zavisnost ostrva od kopna”, rekao je Ćurić.

Inače, u sudskom registru se kao osnivač Encroa navodi Iljko Ćurić, a kao predsednik uprave Tomislav Ćurković, zet i sin bivšeg direktora HEP-a Ante Ćurkovića, koji je nazvan „kralj vetar“ u medijima zbog visine ulaganja u vetroelektrane u Hrvatskoj.

EBRD je do danas u hrvatsku privredu uložila više od 4,6 milijardi evra, a nova državna strategija, usvojena u maju, navodi prelazak na zelenu ekonomiju – uključujući obnovljive izvore energije – kao glavni prioritet Banke za Hrvatsku.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...