Pismo upozorenja Evropskoj komisiji

Industriji solarne energije u EU preti bankrot

EU

12.9.2023 11:42 Autor: Vladimir Jokanović 0

Industriji solarne energije u EU preti bankrot Industriji solarne energije u EU preti bankrot
Evropska industrija solarne energije upozorila je na „nesigurnu“ situaciju za evropske proizvođače solarnih fotonaponskih uređaja, jer su cene solarne energije pale na rekordno niske... Industriji solarne energije u EU preti bankrot

Evropska industrija solarne energije upozorila je na „nesigurnu“ situaciju za evropske proizvođače solarnih fotonaponskih uređaja, jer su cene solarne energije pale na rekordno niske vrednosti.

Industrijska trgovinska grupa SolarPower Europe navela je u pismu koje je poslala Evropskoj komisiji da evropske kompanije rizikuju bankrot, za koji su ocenili da bi naštetio cilju EU da ponovo obezbedi 30 GW električne energije iz solarnih fotonaponskih sistema, prenosi Reuters.

Cene fotonaponskih modula pale su za više od četvrtine od početka godine. „To stvara konkretne rizike da kompanije odu u nelikvidnost, jer će njihove značajne akcije morati da budu obezvređene“ ističe u pismu SolarPower Europe.

Snažna potražnja u kombinaciji sa velikim investicijama i žestokom konkurencijom među kineskim dobavljačima, dovela je do prevelikih kapaciteta na tržištu i pada cena.

SolarPower Europe pozvala je Evropsku komisiju da otkupi zalihe solarnih modula evropskih kompanija, da uspostavi banku za proizvodnju solarne energije na nivou EU, kao i da poveća potražnju za solarnim panelima u Evropi.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...