Ključno je obezbediti mere da bi se rast nastavio

Region udvostručuje svoje solarne kapacitete, a Hrvatska je među dominantnijim tržištima

RegionU fokusu

25.8.2023 09:05 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Region udvostručuje svoje solarne kapacitete, a Hrvatska je među dominantnijim tržištima Region udvostručuje svoje solarne kapacitete, a Hrvatska je među dominantnijim tržištima
Očekuje se da će sve zemlje jugoistočne Evrope (JIE) barem udvostručiti solarne kapacitete, dok će hidroenergija, verovatno, ostati glavni obnovljivi izvor energije u regionu,... Region udvostručuje svoje solarne kapacitete, a Hrvatska je među dominantnijim tržištima

Očekuje se da će sve zemlje jugoistočne Evrope (JIE) barem udvostručiti solarne kapacitete, dok će hidroenergija, verovatno, ostati glavni obnovljivi izvor energije u regionu, saopštila je holandska korporativna konsultantska kuća Solarplaza International.

Solarna energija je značajno napredovala u zemljama jugoistočne Evrope, sa učešćem od 14,1 odsto ukupnog kapaciteta obnovljive energije u regionu na kraju 2022. godine, u odnosu na 10,1 odsto prethodne godine, navodi Solarplaza International u rezimeu, a prenosi Poslovni dnevnik.

Bugarska je najdominantnije tržište u regionu, koje uključuje i Sloveniju, Hrvatsku, Srbiju, Severnu Makedoniju, Albaniju, Crnu Goru i Bosnu i Hercegovinu, sa kumulativnim fotonaponskim kapacitetom od dva GW do kraja 2022. godine, navodi Solarplaza.

Albanija se u potpunosti oslanja na proizvodnju energije iz obnovljivih izvora, dok Hrvatska i Crna Gora imaju drugi i treći najveći udeo obnovljive energije u ukupnoj proizvodnji električne energije – 63 odsto i 52 odsto.

Do kraja 2022. godine, fosilna goriva su činila više od 53 odsto proizvodnje električne energije u zemljama JIE, dok su obnovljivi izvori činili 32,7 odsto ukupne proizvodnje, navodi Solarplaza. Cilj Evropske unije da dostigne 45 odsto obnovljive energije do 2030. godine će rezultirati u značajnom rastu broja solarnih projekata.

Međutim, ključno je preduzeti mere kako bi se osiguralo da se ovaj rast može desiti. Ključno je razviti velike solarne projekte i stvoriti uslove da ih mreža prihvati. Potreban je razvoj skladišta baterija, pojednostavljeno licenciranje, kvalifikovana radna snaga, otporni lanci snabdevanja i stabilno regulatorno okruženje koje može privući investitore.

  • CIGI

    17.9.2023 #1 Author

    Odlicno, I na CG primorije bi moglo… od HN pa do Kamenara imaju sunca tokom cele godine

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...