uprkos navodnom prekidu projekta

Rio Tinto nastavio da kupuje zemljište u Srbiji

Srbija

23.2.2023 11:11 Autor: Redakcija Biznis.rs 7

Rio Tinto nastavio da kupuje zemljište u Srbiji Rio Tinto nastavio da kupuje zemljište u Srbiji
Rio Tinto je od juna 2022. godine u okolini Loznice kupio zemljište u vrednosti od bar 1,2 miliona evra, uprkos tome što je Vlada... Rio Tinto nastavio da kupuje zemljište u Srbiji

Rio Tinto je od juna 2022. godine u okolini Loznice kupio zemljište u vrednosti od bar 1,2 miliona evra, uprkos tome što je Vlada Srbije obustavila projekat te kompanije o iskopavanju litijuma „Jadar“, objavila je Balkanska istraživačka mreža (BIRN).

BIRN je došao i do dokumenta sa sastanka te kompanije sa Delegacijom Evropske unije, u kom se, između ostalog, navodi i to da Rio Tinto blagonaklono gleda na lokalni, a strahuje od potencijalnog nacionalnog referenduma o projektu „Jadar“ koji je trebalo da bude sproveden u okolini Lozice.

Posle serije protesta ekoloških aktivista širom zemlje i blokada mostova i saobraćajnica, Vlada Srbije na čelu sa Anom Brnabić 20. januara prošle godine stopirala je projekat „Jadar“ i poništila sva dokumenta sa kompanijom Rio Tinto.

Međutim, deo javnosti nije bio ubeđen da je projekat potpuno obustavljen, već je isticao da je samo “zamrznut” do povoljnijih društveno-političkih okolnosti, prenosi Beta.

Istraživanje BIRN-a pokazuje da rudarska korporacija definitivno nije “stavila tačku“ na projekat. Samo od juna 2022. do danas, kompanija je kupila najmanje 5,78 hektara zemlje u okolini Loznice.

Ukrštanjem podataka sa Republičkog geodetskog zavoda, BIRN je utvrdio da je Rio Tinto potpisao bar sedam kupoprodajnih ugovora sa vlasnicima zemlje u selima Gornje Nedeljice i Slatina – prvi u junu 2022. godine, a poslednji u januaru 2023. – plativši ukupno više od 1,2 miliona evra.

Najmanji ugovor vredan je 15.000 evra, koliko je Rio Sava, srpska podružnica rudarskog giganta, platila za imovinu na 457 kvadrata u Slatini, a najveći 430.000 evra – koliko je kompanija platila za skoro 5.000 kvadarata, takođe u opštini Loznica.

Rio Tinto želju da „oživi“ projekat ne krije. Izvršni direktor Rio Tinto Ltd Džejkob Stausholm (Jakob Stausholm) u decembru prošle godine je na brifingu za investitore u Sidneju izjavio da „Jadar“ predstavlja „neverovatnu vrednost“.

“Moramo da smislimo kako da to uradimo. Jedino što bih danas rekao je da nismo odustali“, preneo je Reuters njegovu izjavu.

U odgovoru BIRN-u, Rio Tinto ističe da je “otkup zemljišta nastavak ranije preuzetih obaveza kompanije Rio Sava koje se odnose na period pre nego što je Vlada Srbije u januaru 2022. godine stavila van snage akte za realizaciju projekta”.

Na dodatno pitanje o kakvim je “ranije preuzetim obavezama” reč s obzirom na to da su ugovori overavani mesecima nakon odluke Vlade Srbije, a poslednja dva skoro godinu dana od obustavljanja projekta – Rio Tinto nije odgovorio.

 • Megido

  23.2.2023 #1 Author

  Pitate kakva će biti sudbina Rio Tinta? Odgovor je davno dat za njih i sve one koji pohlepno i zarad nepoštenog dobitka devastiraju planetu i njenu floru, faunu, reke, mora, okeane – Bog će uništiti one koji uništavaju remek-delo njegovih ruku – Zemlju (Otkr. 11:18).

  Odgovori

 • MAJA

  23.2.2023 #2 Author

  Ne znam zadto bi kupovali vise

  Odgovori

 • TATJANA

  24.2.2023 #3 Author

  Zaustavice i njih jednog dana

  Odgovori

 • VERA

  24.2.2023 #4 Author

  Kupiće i vazduh i vodu doduše onu koju nisu zagadili još uvek.

  Odgovori

 • Lazovcine

  24.2.2023 #5 Author

  I te KAKO kupuju u dosluhu sa drzavom….bando lopovska

  Odgovori

 • Tina

  25.2.2023 #6 Author

  Navedenu stavljenu tacku, mozemo samo protumacimo kao neslanu salu sa velikom vecinom naseg naroda na toj teritoriji kao i cele zemlje.

  Odgovori

 • GOCA BG

  26.2.2023 #7 Author

  Kupuju sa razlogom,a koji je saznacemo…
  .

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  Biznis.rs newsletter

  Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

  Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.