Slabi potražnja za električnim automobilima

Pad cena litijuma u Kini

SvetVesti

23.2.2023 10:30 Autor: Vladimir Jokanović 1

Pad cena litijuma u Kini Pad cena litijuma u Kini
Cene litijuma u Kini pale su na 417.500 juana (61.795 dolara) po toni, što je najniže u prethodnih godinu dana i za 30 odsto... Pad cena litijuma u Kini

Cene litijuma u Kini pale su na 417.500 juana (61.795 dolara) po toni, što je najniže u prethodnih godinu dana i za 30 odsto niže u odnosu na istorijski maksimum od 600.000 juana u novembru. Povod za pad cena su snažna ponuda i slaba potražnja, dok su razlozi nešto širi.

Zabrinutost zbog recesije širom sveta i kraj kineskih podsticaja za proizvođače baterija umanjili su potražnju za električnim automobilima, prenosi Trading Economics. Prema navodima Bloomberga, slaba potražnja dovela je do toga da Tesla u februaru smanji proizvodnju u svojoj fabrici u Šangaju.

Istovremeno, kineska proizvodnja litijuma porasla je za 89 odsto na godišnjem nivou u decembru. Najveći proizvođač litijuma, Australija, predviđa da će globalna proizvodnja dostići 915.000 tona u 2023. godini, što je povećanje od 32 odsto u odnosu na procenu iz prošle godine.

Prema ocenama analitičara, tržište čeka da vidi uticaj smanjenja subvencija za nova energetska vozila u Kini i zabrinuto je zbog niskog poverenja potrošača, koje je u vezi sa imovinskom krizom u zemlji. Cene litijuma vrtoglavo su rasle od sredine 2021. godine, jer je nagli rast prodaje električnih automobila učinio litijum veoma traženim.

Pored svega, cene litijuma u Kini i dalje ostaju na osam puta višem nivou u odnosu na cene od pre dve godine i predviđa im se dalji pad, prenosi Financial Review. Takvim očekivanjima ide u prilog činjenica da je kineska kompanija CATL, najveći proizvođač baterija u svetu, prošle nedelje potpisala ugovore sa kineskim proizvođačima električnih vozila po sniženim cenama.

  • TATJANA

    24.2.2023 #1 Author

    Tolika se buka podigla a sada pad potraznje

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...