Akcije čileanske kompanije od početka godine dostigle dvostruko veću vrednost

Proizvođač litijuma SQM prognozira rast potražnje

EkologijaNovacPoslovanjeSvetVesti

19.8.2022 17:24 Autor: Redakcija Biznis.rs 13

Proizvođač litijuma SQM prognozira rast potražnje Proizvođač litijuma SQM prognozira rast potražnje
Na tržištu oslobođenom od strahova koji utiču na cene i razmenu ostalih dobara, proizvođačima litijuma predstoji dobar period, navode iz kompanije SQM, drugog najvećeg... Proizvođač litijuma SQM prognozira rast potražnje

Na tržištu oslobođenom od strahova koji utiču na cene i razmenu ostalih dobara, proizvođačima litijuma predstoji dobar period, navode iz kompanije SQM, drugog najvećeg proizvođača metala za baterije za električne automobile.

Iz kompanije SQM su prilikom saopštavanja finansijskih rezultata naveli da ove godine očekuju rast potražnje od najmanje 35 odsto, uzimajući u obzir povećanu prodaju električnih automobila u Kini u poslednjih nekoliko meseci, piše The Business Times.

Kako navode u saopštenju, rukovodioci kompanije ranije poznate po imenu Soc Quimica & Minera de Chile su uvereni da će odnos zaliha i potražnje ostati “zategnut” do kraja godine, te da bi se visoke cene mogle ostati nepromenjene.

Rezultati iz drugog kvartala pokazuju koliki uticaj ima rast potražnje za litijumom na poslovanje SQM. Firma sa sedištem u Santjagu gradi fabriku u prirodnoj solani koja je ujedno i najveće nalazište litijuma na svetu. Rast potražnje je sve intenzivniji kako prelazak na čistije oblike energije dobija na značaju, što kompaniji omogućava da obnovi ugovore zadržavajući visoke cene i tako umanji troškove uzrokovane inflacijom.

I dok se drugi proizvođači litijuma bore da održe korak sa potražnjom, SQM povećava prognozu prodaje za ovu godinu do najmanje 145.000 metričkih tona, dodajući da će uskoro dostići kapacitet od 180.000 tona litijum karbonata i da je na putu da dostigne ciljanih 210.000 tona.

Zarade kompanije pre kamate poreza, deprecijacije i amortizacije dostigle su u drugom kvartalu rekordni nivo od 1,3 milijarde dolara. Prilagođene zarade nisu bile u skladu sa očekivanjima analitičara.

Od početka godine akcije SQM u Njujorku beleže dvostruki rast vrednosti.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...