U sledeće tri decenije očekuje nas značajan pad cena instalacije ovih sistema

Upotreba solarne energije zabeležiće rast od 18 puta do 2050. godine

EkologijaFirme u fokusuSrbijaSvetU fokusu

24.5.2023 16:22 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Upotreba solarne energije zabeležiće rast od 18 puta do 2050. godine Upotreba solarne energije zabeležiće rast od 18 puta do 2050. godine
Predviđa se da će Evropa imati tek 10 odsto solarnog udela u proizvodnji električne energije do 2050. godine, a sa Severnom Amerikom to će... Upotreba solarne energije zabeležiće rast od 18 puta do 2050. godine

Predviđa se da će Evropa imati tek 10 odsto solarnog udela u proizvodnji električne energije do 2050. godine, a sa Severnom Amerikom to će činiti tek petinu solarnog kapaciteta.

Prema istraživanju Međunarodne agencije za obnovljivu energiju – IRENA , Azija će (pretežno Kina) činiti čak polovinu ovih kapaciteta. Afričke zemlje, posebno Egipat koji je dodao jedan gigavat solarnih panela između 2015. i 2019. godine, iako manje razvijene jasno potvrđuju da će se solarna ekspanzija nastaviti i globalno.

Ipak, Bloomberg-ovo istraživanje otkriva dva ogromna izazova – povećanje potražnje za električnom energijom za čak 57 odsto do 2050. godine i otežan prelazak proizvodnje i potrošnje sa izvora energije nastalih od fosilnih goriva na one koji će koristiti čistiju i zeleniju proizvodnju struje.

Zbog toga solarna energija, kao jedini od svih obnovljivih izvora energije, nudi mogućnost da na adekvatan način premosti jaz između ponude i potražnje za strujom, koji je sve dublji svuda u svetu, navodi se u saopštenju.

U sledeće tri decenije očekuje nas značajan pad cena instalacije solarnih sistema. Istovremeno, unapređenje tehnologije dovešće do većeg udela solarne energije u ukupnoj potrošnji. Govoreći u brojkama, to je porast sa projektovanih 2.840 GW tokom 2030, na čak 8.519 GW do 2050. godine, što je u odnosu na 2018. godinu porast od čak 18 puta.

Kako bi pružila podršku prelasku na obnovljive izvore, očuvala prirodu i unapredila energetski sistem, svoja rešenja i ekspertizu za ovo ponudila je i kompanija Eaton, koja već neko vreme razvija inovacije za povećanje i iskorišćenje solarne energije, njenu lakšu upotrebu i smanjenje zagađenja životne sredine.

“Kako bi na vreme odgovorio izazovima Eaton već sada u svojoj ponudi ima xSolAir, kompaktno rešenje za fotonaponske stanice, uključujući srednjenaponska rasklopna postrojenja, transformatore i sklopove niskog napona samo u jednom kućištu. Instaliranjem celog paketa u standardni ISO kontejner, isporuka i logistika su nikad lakše, čak i ka veoma dalekim i teže dostupnim područjima“, objasnio je Aleksandar Vasić, klaster menadžer Eaton kompanije.

Globalna solarna ekspanzija neizbežno će biti usmerena prevashodno na toplije zemlje koje nude veću gustinu kilovata što su bliže ekvatoru, ali bi pomoću adekvatnih rešenja mogla značajno da se ubrza i osavremeni i u regionima koji nemaju toliko sunca. Ovo se odnosi posebno na Evropu i SAD, koje će morati značajno da ulože u svoje solarne elektrane i upotrebu ovog tipa obnovljive energije iskoriste drastično uspešnije, navodi se u saopštenju.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...