Ukupna ušteda na svih petnaest lokacija iznosi gotovo 600 MWh

NIS nastavlja da ulaže u solarnu energiju

EkologijaLifestyleSrbija

18.5.2023 08:42 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

NIS nastavlja da ulaže u solarnu energiju NIS nastavlja da ulaže u solarnu energiju
Nakon prve faze “ozelenjavanja” benzinskih stanica, u kojoj su postavljeni solarni paneli na osam maloprodajnih mesta NIS Petrola i Gazproma, kompanija Naftne Industrije Srbije... NIS nastavlja da ulaže u solarnu energiju

Nakon prve faze “ozelenjavanja” benzinskih stanica, u kojoj su postavljeni solarni paneli na osam maloprodajnih mesta NIS Petrola i Gazproma, kompanija Naftne Industrije Srbije (NIS) nastavila je sa ulaganjima u projekat postavljanja fotonaponskih elektrana u okviru svoje maloprodajne mreže.

Tako su solarne elektrane postavljene na još sedam benzinskih stanica, čime je ukupan broj objekata sa solarnim panelima u maloprodajnoj mreži NIS povećan na 15 stanica. Vrednost projekta u poslednjoj fazi je 20 miliona dinara, prenosi Poslovni dnevnik.

Procenjuje se da će solarni paneli na novih sedam lokacija omogućiti godišnju uštedu u snabdevanju električnom energijom od 258 megavat-sati (MWh), dok ukupna ušteda na svih petnaest lokacija iznosi gotovo 600 MWh.

Zahvaljujući energiji fotonaponskih elektrana na novih sedam lokacija, procenjuje se da će se na svih petnaest objekata ostvariti godišnje smanjenje emisije ugljen-dioksida (CO2) za više od 600 tona.

U poslednjoj fazi postavljeni su solarni paneli iznad punionica na Gazprom benzinskim pumpama “Bagrdan”, “Nais”, “Fontana”, “Vrnjačka banja”, “Plinara” i “Novi Sad 1”, kao i na NIS Petrol maloprodajni objekat “Kruševac 5”.

Električna energija proizvedena pomoću solarnih panela uglavnom se koristi za potrebe samih benzinskih stanica, uz povremeni plasman viškova električne energije u distribucijsku mrežu, s obzirom na to da sve benzinske stanice imaju status kupca-proizvođača (prozjumera).

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...