Ove godine aukcija za još 400 MW iz obnovljivih izvora

EBRD obezbedio još tri miliona evra bespovratno za „ozelenjavanje“ daljinskog grejanja

Srbija

27.2.2024 09:07 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

EBRD obezbedio još tri miliona evra bespovratno za „ozelenjavanje“ daljinskog grejanja EBRD obezbedio još tri miliona evra bespovratno za „ozelenjavanje“ daljinskog grejanja
Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović potpisala je u Londonu, u prisustvu premijerke Ane Brnabić, dva dokumenta sa Evropskom bankom za obnovu i... EBRD obezbedio još tri miliona evra bespovratno za „ozelenjavanje“ daljinskog grejanja

Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović potpisala je u Londonu, u prisustvu premijerke Ane Brnabić, dva dokumenta sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) o podršci ulaganjima u oblasti obnovljivih izvora energije u Srbiji.

Đedović Handanović je Sporazum o bespovratnim sredstvima u vrednosti od tri miliona evra u okviru projekta „Obnovljivi izvori energije u sistemima daljinskog grejanja u Srbiji”, koji Ministarstvo realizuje u saradnji sa EBRD-om i gradovima i opštinama širom Srbije, potpisala u okviru Investicionog samita Zapadnog Balkana, u sedištu te banke u Londonu.

Ministarka je istakla da je projekat ukupne vrednosti 40,5 miliona evra, od kojih 10,5 miliona čine bespovratna sredstva, i da se njime planira uvođenje OIE u sektor daljinskog grejanja u 10 lokalnih samouprava korišćenjem, između ostalog, solarnih kolektora, toplotnih pumpi i geotermalnih izvora.

Potpisano je i Pismo o namerama između Ministarstva i EBRD-a, kojim je obezbeđena podrška te finansijske institucije i u drugom krugu aukcija za dodelu tržišnih premija za obnovljive izvore energije, koje će biti sprovedene u drugoj polovini godine.

Đedović Handanović je navela da će trogodišnji plan aukcija za period od 2023. do 2025. godine, koji je donet prošle godine, obezbediti najmanje 1.300 MW novih kapaciteta iz obnovljivih izvora energije kroz privatne investicije, posredstvom aukcija i dodele tržišnih premija, saopštila je Vlada.

„Kroz prvi trogodišnji plan fokusirali smo se na velike investicije, jer samo na taj način možemo da napredujemo brže u procesu energetske tranzicije. Sledeći krug aukcija planiramo u ovoj godini i na njemu će biti ponuđen kapacitet od najmanje 400 MW za solarne i vetroelektrane„, rekla je Đedović Handanović.

Ministarka je podsetila na to da postoji interesovanje investitora za ulaganja u obnovljive izvore energije, ali da je neophodno obezbediti ravnotežu između dva podjednako važna interesa – novih investicija i sigurnosti snabdevanja.

„Tražimo bankarske garancije za priključenje, a u slučaju da sistem ne može da integriše sve projekte u sistem za koji su podneti zahtevi za priključenje, investitor ima različite opcije da obezbedi dodatni kapacitet za balansiranje, kao što su baterijska skladista“, ukazala je ona.

Ministarka je u Londonu razgovarala i sa izvršnim direktorom UK Export Finance Timom Ridom o mogućnostima za saradnju na finansiranju projekata u oblasti energetike u Srbiji.

UK Export Finance je agencija Vlade Ujedinjenog Kraljevstva koja okuplja više stotina kompanija iz sektora bankarstva i finansijskih usluga iz ove zemlje, a glavna tema sastanka je bila mogućnost finansiranja projekata izgradnje reverzibilnih hidroelektrana, solarnih elektrana i skladišta energije.

Đedović Handanović je istakla da su reverzibilne hidroelektrane Bistrica i Đerdap 3 među prioritetnim projektima u našem energetskom sektoru koji treba da obezbede nesmetanu integraciju velikih kapaciteta iz obnovljivih izvora energije, što je ključno za ubrzanu energetsku tranziciju Srbije.

Ona je navela da se do kraja decenije očekuje 2.000 novih zelenih megavata na mreži, među kojima je izgradnja samobalansirajućih solarnih elektrana kapaciteta od jednog gigavata.

„Planirane investicije su, prema Polaznim osnovama plana razvoja energetske infrastrukture do 2028. godine sa projekcijama do 2030. godine, u energetski sektor u narednih 10 godina približno 15 milijardi evra i da bismo ih realizovali potrebni su nam pouzdani partneri“, precizirala je Đedović Handanović.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...