Počeo rad na Strategiji razvoja mineralnih sirovina

Đedović: Nisam ministarka za litijum, menjaće se Zakon o rudarstvu

Srbija

21.2.2024 08:11 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Đedović: Nisam ministarka za litijum, menjaće se Zakon o rudarstvu Đedović: Nisam ministarka za litijum, menjaće se Zakon o rudarstvu
Imamo priliku, bogati smo, ležimo na milijardama, bukvalno od raznih strateških mineralnih sirovina, i želimo da ih koristimo na najefikasniji mogući način u interesu,... Đedović: Nisam ministarka za litijum, menjaće se Zakon o rudarstvu

Imamo priliku, bogati smo, ležimo na milijardama, bukvalno od raznih strateških mineralnih sirovina, i želimo da ih koristimo na najefikasniji mogući način u interesu, pre svega, naše industrije, proizvodnje, razvoja privrede. Da li neko ne želi da u zapadnoj Srbiji ljudi imaju mogućnost da zarađuju hiljadu, hiljadu i po evra? Kome to ide u prilog?, upitala je u intervjuu za „Oko RTS“ ministarka energetike Dubravka Đedović Handanović.

Na pitanje novinarke da li je nadimak „ministarka za litijum“ dobila zato što hoće da odblokira projekat Jadar, Đedović je odgovorila da je taj epitet dobila drugi dan nakon postavljenja, i da misli da on nije u skladu sa realnošću.

„Ono što jeste u skladu sa mojim poslom je da sagledam sve rizike koje određeni projekat nosi, sve dobre strane i da onda donosimo odgovorne odluke koje su pre svega u interesu građana, države i privrede. To jeste moj posao, a ja nisam ničiji ministar osim građana Srbije“, rekla je Đedović.

Tokom intervjua izjavila je i da je počeo rad na Strategiji razvoja mineralnih sirovina, „koja ne postoji zadnjih 15 godina“, da je završen javni poziv i da je u toku ugovaranje tog posla, pa je najavila da ćemo je „dobiti“ ove godine.

„Pokrenuli smo izmenu Zakona o rudarstvu da bi što više zaštitili interese, pre svega, naše zemlje, naših građana. Ti zakoni su se menjali u zadnjih 20 godina na jedan ili na drugi način. Nekad su nas štitili više, nekad manje, ali zasigurno smo identifikovali gde možemo da ga unapredimo i on će biti realizovan“, rekla je Đedović za „Oko“.

Na pitanje o „trampi“ kada je reč o eksploataciji litijuma „bolji život za neke ekološke standarde“ i tome da li će zaista niska rudna renta doneti značajne prihode za budžet, Đedović je poručila da je naša rudna renta „u skladu sa međunarodnim standardima“ ali se i zapitala „da li ima prostora da još bolje strukturiramo…“

Na direktno pitanje hoće li taj profit i te milijarde o kojima se spekuliše otići kompaniji (Rio Tinto) ministarka je odgovorila da „apsolutno neće“.

„Zato smo pokrenuli izmenu Zakona o rudarstvu, da bi što više zaštitili interes Republike Srbije, da bi mogli da dajemo i pod određenim koncesionima modelima, da ograničimo period eksplotacije, da tražimo veće učešće, strateško učešće države, da vidimo kako se dele troškovi, kako se dele prihodi. Znači, da jednostavno u bolju poziciju stavimo državu“, istakla je Đedović.

  • SABRINA

    21.2.2024 #1 Author

    Sve je dobro, dok je u interesu države, građana, privrede…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...