Vrednost projekta povezivanja sa "Družbom" 157 miliona evra

Korak bliže izgradnji naftovoda do Mađarske: Vlada traži procenu uticaja na životnu sredinu

Srbija

5.2.2024 11:03 Autor: Milica Rilak 3

Korak bliže izgradnji naftovoda do Mađarske: Vlada traži procenu uticaja na životnu sredinu Korak bliže izgradnji naftovoda do Mađarske: Vlada traži procenu uticaja na životnu sredinu
Pristupa se izradi Strateške procene uticaja Prostornog plana područja posebne namene infrastrukturnog koridora naftovoda granica Mađarske – Novi Sad sa elementima detaljne regulacije na... Korak bliže izgradnji naftovoda do Mađarske: Vlada traži procenu uticaja na životnu sredinu

Pristupa se izradi Strateške procene uticaja Prostornog plana područja posebne namene infrastrukturnog koridora naftovoda granica Mađarske – Novi Sad sa elementima detaljne regulacije na životnu sredinu, odlučila je Vlada Srbije na sednici 24. januara.

Sredstva za izradu Strateške procene obezbediće Transnafta AD Pančevo.

Razlozi za izradu Strateške procene, kako je navedeno, definisani su na osnovu teritorijalnog obuhvata i mogućih uticaja Prostornog plana područja posebne namene infrastrukturnog koridora naftovoda granica Mađarske – Novi Sad.

Strateška procena radiće se za područje Prostornog plana, čija okvirna granica obuhvata delove teritorija grada Novog Sada i opština Кać, Žabalj, Bečej, Ada, Senta i Кanjiža.

Na teritoriji grada Novog Sada, u okvir plana ulaze cele katastarske opštine Novi Sad III i Кać. Procena će obuhvatiti i teritorije katastarskih opština Žabalj, Čurug i Gospođinci, zatim Bačko Gradište, Bečej i Bačko Petrovo selo, cele katastarske opštine Ada i Mol, Senta kao i katastarske opštine Velebit, Trešnjevac, Кanjiža, Martonoš i Horgoš na teritoriji Kanjiže.

U Nacrtu Prostornog plana biće definisana konačna granica Prostornog plana, istaknuto je u odluci Vlade.

„Prostorni plan predstavlja okvir za realizaciju posebne namene planskog područja, odnosno projekta izgradnje naftovoda Mađarska – Republika Srbija, koji je zaključkom Vlade utvrđen za projekat od značaja za Srbiju“, podseća se u odluci koja je objavljena u Službenom glasniku.

Strateškom procenom biće razmatrana pitanja zaštite voda, vazduha, zemljišta, živog sveta, prirode, kao i druga pitanja za koja se u toku izrade utvrdi da zahtevaju odgovarajuću obradu.

Dubravka Đedović i Peter Sijarto / Foto: MRE / Emilija Jovanović

Nosilac izrade Strateške procene je ministarstvo nadležno za poslove prostornog planiranja, odnosno Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, dok je rok za izradu tog dokumenta 12 meseci od stupanja na snagu Odluke o izradi Prostornog plana.

„Stručni tim za izradu Strateške procene biće sastavljen od stručnjaka odgovarajućeg profila. Strateška procena će se obaviti u skladu sa evropskim i međunarodnim principima teorije i dobre prakse u izradi strateške procene uticaja na životnu sredinu za istu vrstu planskih dokumenata“, stoji u tekstu odluke.

„Srbija će gradnjom novog naftovoda ka Mađarskoj, koja će koštati 157 miliona evra, obezbediti sigurnije snabdevanje domaće rafinerije, a time i domaćeg tržišta“, izjavila je u junu prošle godine Dubravka Đedović, ministarka rudarstva i energetike.

Ona je tada na Paliću, u okviru prve sednice Strateškog saveta za saradnju Srbije i Mađarske, potpisala Memorandum o razumevanju o izgradnji naftovoda Mađarska – Srbija sa ministrom spoljnih poslova i spoljne trgovine Mađarske Peterom Sijartom.

Memorandumom je predviđeno da će pre početka realizacije projekta biti potpisan Sporazum o izgradnji naftovoda Mađarska – Srbija između kompanija Transnafta i MOL grupa, kao nosiocima realizacije projekta, kojim će se detaljnije odrediti tehničko-tehnološke karakteristike i vremenski okvir realizacije, kao i definisati obostrane i pojedinačne obaveze učesnika u projektu.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...