kapacitet od 5,5 miliona tona godišnje

Đedović: Izgradnja naftovoda do Mađarske koštaće 157 miliona evra

Vesti

20.6.2023 16:18 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Đedović: Izgradnja naftovoda do Mađarske koštaće 157 miliona evra Đedović: Izgradnja naftovoda do Mađarske koštaće 157 miliona evra
Srbija će gradnjom novog naftovoda ka Mađarskoj, koja će koštati 157 miliona evra, obezbediti sigurnije snabdevanje domaće rafinerije, a time i domaćeg tržišta, izjavila... Đedović: Izgradnja naftovoda do Mađarske koštaće 157 miliona evra

Srbija će gradnjom novog naftovoda ka Mađarskoj, koja će koštati 157 miliona evra, obezbediti sigurnije snabdevanje domaće rafinerije, a time i domaćeg tržišta, izjavila je u utorak Dubravka Đedović, ministarka rudarstva i energetike.

Ona je na Paliću, u okviru prve sednice Strateškog saveta za saradnju Srbije i Mađarske, potpisala Memorandum o razumevanju o izgradnji naftovoda Mađarska – Srbija sa ministrom spoljnih poslova i spoljne trgovine Mađarske Peterom Sijartom, prenosi Beta.

„Srbija trenutno ima samo jedan pravac kojim se snabdeva sirovom naftom, preko Hrvatske, i za veću sigurnost potrebno je da, kao i u gasnom sektoru, imamo diverzifikaciju izvora i ruta snabdevanja. Ovaj projekat je planiran listom prioritetnih investicija kao jedan od strateških u oblasti snabdevanja naftom“, rekla je Đedović.

Ona je naglasila da su Mađarska i Srbija, kao dve prijateljske zemlje, u energetskoj krizi dodatno potvrdile svoje čvrsto i pouzdano partnerstvo u oblasti energetike.

„Mađarska se snabdeva gasom iz Balkanskog toka preko Srbije, a Srbija deo svojih rezervi gasa skladišti u Mađarskoj. Izgradnjom novog naftovoda dodatno ćemo proširiti naše strateške odnose u oblasti energetike, a Srbija će podići svoju energetsku bezbednost na viši nivo“, navela je Đedović.

Procenjena vrednost projekta izgradnje naftovoda Srbija – Mađarska za kapacitet od 5,5 miliona tona godišnje iznosi 157 miliona evra za srpsku deonicu naftovoda.

Planirano je da novi naftovod ide trasom Szazalombata-Alđe-Roske-Novi Sad, ukupne dužine 304 kilometra, sa potencijalnim produženjem do Soluna i Drača.

Memorandumom je predviđeno da će pre početka realizacije projekta biti potpisan Sporazum o izgradnji naftovoda Mađarska – Srbija između kompanija Transnafta i MOL grupa, kao nosiocima realizacije projekta, kojim će se detaljnije odrediti tehničko-tehnološke karakteristike i vremenski okvir realizacije, kao i definisati obostrane i pojedinačne obaveze učesnika u projektu.

Direktor Srbijagas Dušan Bajatović i generalni direktor mađarske kompanije MVM CEEnergy Zrt Laslo Zoltan Frico potpisali su ugovor o osnivanju zajedničkog preduzeća. 

 • MAJA

  21.6.2023 #1 Author

  Ovo su velika ali sigurna i važna ulaganja za nasu zemlju

  Odgovori

 • SENSEI

  21.6.2023 #2 Author

  Toliko najavljenih projekata, a nigde konkretnih rezultata

  Odgovori

 • STEPA

  22.6.2023 #3 Author

  Veliko ulaganje za našu zemlju

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  Biznis.rs newsletter

  Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

  Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.