Za sada nije prihvaćen predlog o osnivanju zajedničke kompanije u Srbiji

Demostat: Mađarski MVM želi Drinsko-Limske hidroelektrane

Srbija

24.5.2023 08:09 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Demostat: Mađarski MVM želi Drinsko-Limske hidroelektrane Demostat: Mađarski MVM želi Drinsko-Limske hidroelektrane
Hidroenergetski korpus koji mađarski MVM želi da vidi u svom suvlasništvu zapravo su Drinsko-Limske hidroelektrane, nezvanično saznaje Demostat povodom informacija da je na dnevnom... Demostat: Mađarski MVM želi Drinsko-Limske hidroelektrane

Hidroenergetski korpus koji mađarski MVM želi da vidi u svom suvlasništvu zapravo su Drinsko-Limske hidroelektrane, nezvanično saznaje Demostat povodom informacija da je na dnevnom redu poslednje sednice Nadzornog odbora EPS bila i odluka o predlogu MVM o osnivanju zajedničke kompanije.

Prema dosadašnjim informacijama, predlog MVM-a, barem za sada, nije prihvaćen.

U okviru Drinsko-Limskih hidroelektrana nalazi se devet hidroelektrana (Bajina Bašta, RHE Bajina Bašta, Bistrica, Potpeć, Uvac, Kokin Brod, Zvornik, Ovčar Banja i Međuvršje), kao i dve male hidroelektrane (Vrelo i Radaljska Banja).

Drinsko-limske hidroelektrane odskora poseduju i jednu fotonaponsku elektranu, Brana Lazići, u kojoj se struja proizvodi solarnim panelima, podseća Demostat.

Nakon što se informacija o dnevnom redu odbora pojavila u javnosti, Ministarstvo rudarstva i energetika Srbije saopštilo je da Nadzorni odbor EPS-a nije doneo odluku o osnivanju zajedničke kompanije i izdvajanju 11 hidroelektrana sa mađarskom firmom MVM.

„Svako ko govori o otuđenju imovine EPS-a u javnosti širi neistine i paniku”, navedeno je u saopštenju, uz napomenu da „nažalost, nije novo da pojedinci iz samog EPS-a lažno uznemiravaju javnost i zaposlene”, te da „treba da bude predmet istrage zašto zvanična dokumenta rukovodstva preduzeća izlaze u javnost sa neistinitim informacijama”.

Demostat navodi da su imali uvid u dokument čiju autentičnost mogu da dokažu, a koji je u međuvremenu počeo da kruži i po društvenim mrežama, i koji prikazuje dnevni red za sednicu Nadzornog odbora Elektroprivrede Srbije zakazanu za prošli petak, 18. maj, u kom se pod tačkom 5 navodi sledeća stavka:

„Informacija o predlogu MVM Group, Mađarska za osnivanje zajedničke kompanije u Republici Srbiji za proizvodnju obnovljive energije uz izdvajanje 11 hidroenergetskih objekata iz EEP EPS AD“.

MVM je mađarska državna energetska kompanija, pandan EPS-u, koja snabdeva 70 odsto tamošnjeg tržišta električnom energijom, polovinu privrede i sve građane gasom i između ostalog, u svom vlasništvu ima nuklearnu elektranu Pakš.

„Teško je poverovati da je MVM ovakav predlog EPS-u poslao ‘iz vedra neba’, samo mesec dana posle EPS-ovog preobražaja u akcionarsko društvo, bez prethodnih razgovora sa upravom srpske kompanije i političkim rukovodstvom zemlje“, ocenili su iz Demostata.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...