najbolji rezultat u poslednjih pet godina

Neto dobit EPS-a u prvom kvartalu skoro 294 miliona evra

InfrastrukturaSrbija

26.4.2023 10:53 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Neto dobit EPS-a u prvom kvartalu skoro 294 miliona evra Neto dobit EPS-a u prvom kvartalu skoro 294 miliona evra
Finansijski rezultat Elektroprivrede Srbije (EPS) u prvom kvartalu ove godine višestruko je nadmašio planove pošto je neto dobit dostigla 34,5 milijardi dinara, odnosno oko... Neto dobit EPS-a u prvom kvartalu skoro 294 miliona evra

Finansijski rezultat Elektroprivrede Srbije (EPS) u prvom kvartalu ove godine višestruko je nadmašio planove pošto je neto dobit dostigla 34,5 milijardi dinara, odnosno oko 294 miliona evra, saopštilo je danas to preduzeće.

EPS je u istom periodu prošle godine imao gubitak od gotovo 30 milijardi dinara.

Dobit EPS-a u prva tri meseca 2023. godine najbolji je rezultat u poslednjih pet godina. Ostvarena neto dobit veća je oko 3,5 puta nego u periodu od januara do marta u prethodne četiri godine kada je bila između 10,5 i devet milijardi dinara, navodi se u saopštenju.

Kako je objašnjeno, ovogodišnja dobit EPS-a rezultat je povećane proizvodnje, dobiti od izvoza električne energije i smanjenja troškova. Кapaciteti EPS-a proizveli su 9,74 milijarde kilovat-časova električne energije, što je za 17 odsto više nego od januara do marta prošle godine.

!Stabilna proizvodnja, povoljni hidrološki uslovi i dobro planiranje omogućili su da EPS prodaje viškove električne energije na berzi i slobodnom tržištu, pa je dobit od izvoza od januara do marta iznosio 51 milion evra, dok je prošle godine EPS morao da uvozi energiju po visokim cenama”, kaže se u saopštenju kompanije koje je prenela agencija Beta.

U prvom kvartalu 2023. godine poslovni rashodi su manji za oko 20 milijardi dinara nego što je planirano, od čega su samo troškovi uvoza uglja manji za 8,4 milijarde dinara.

Nabavka gasa koštala je 3,4 milijarde dinara manje, na nabavku tečnih goriva potrošeno je 1,5 milijardi dinara manje, a za usluge EMS-a oko 1,4 milijarde manje, a smanjeni su i troškovi nabavke električne energije za 800 miliona dinara.

Troškovi održavanja manji su za milijardu dinara, ostali poslovni rashodi bili su manji za 3,7 milijardi nego što je bilo planirano za period od januara do marta.

  • MAJA

    28.4.2023 #1 Author

    Eps se nece prodavati, ostaje u vlasništvu države, tako je najbolje

    Odgovori

  • SHALIMAR

    28.4.2023 #2 Author

    Ide na bolje svakako…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...