Podela besplatnih akcija nije zakonski oročena

Jorgić: Nejasni motivi transformacije EPS

Srbija

20.4.2023 08:21 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Jorgić: Nejasni motivi transformacije EPS Jorgić: Nejasni motivi transformacije EPS
Berzanski analitičar Branislav Jorgić izjavio je za agenciju Beta da mu nije jasan motiv transformacije Elektroprivrede Srbije (EPS) iz javnog duštva u nejavno, jednočalno... Jorgić: Nejasni motivi transformacije EPS

Berzanski analitičar Branislav Jorgić izjavio je za agenciju Beta da mu nije jasan motiv transformacije Elektroprivrede Srbije (EPS) iz javnog duštva u nejavno, jednočalno zatvoreno akcionarsko društvo, a da to ne može biti uvođenje profesionalnog menadžmenta.

On je ocenio da je i u prethodni oblik organizacije te kompanije moglo da se uvede profesionalno rukovodstvo.

EPS je u utorak, 18. aprila u Centralni registar hartija od vrednosti upisao ukupno 36,5 miliona akcija, nominalne vrednosti 10.000 dinara po akciji, a one su 100 odsto u vlasništvu države, i tako formalno postao akcionarsko društvo.

Jorgić je rekao da ne može da kaže pouzdano da li je cilj takve transformacije privatizacija EPS-a, već da može samo da nagađa, ali je ocenio da bi, ako bi se u sadašnji EPS, kao nejavno akcionarsko društvo uvodio partner, kroz dokapitalizaciju, to bio nejavni postupak.

„Koji su motivi za obavljenu transformaciju ne znam, jedini ispravni način bio bi da se EPS preveo u otvoreno akcionarsko društvo, čije se akcije kotiraju na berzi i na tržišan, javan način se prodaju i uvode novi vlasnici, a mislim da bi to povećalo i efikasnost upravljanja“, rekao je Jorgić.

Naveo je primer Deutche Telekoma (DT) koji je bio 100 odsto u vlasništvu države, a koja je donela odluku o privatizaciji, prodajom desetak odsto akcija i emitovanjem novih akcija, što je dovelo do toga da država „popuni“ budžet dok je novac od novoemitovanih akcija pripao DT-u.

Prema njegovom mišljenju, to je moglo da se primeni i kod EPS-s koji bi emitovao akcije i prikupio novi kapital za razvoj umesto što se zadužuje.

Zatvoreno akcionarsko društvo je, kako je rekao, nejavno društvo i ukoliko bi došlo do uvođenja novog investitora, to bi značilo da ne bi bilo preko berze i smatralo bi se dokapitalizacijom na nejavan način.

Menadžment, kako je rekao, treba da čine ljudi koji su iskusni u upravljanju EPS-om, a ne partijski kadrovi.

Na pitanje da li misli da će sadašnji v.d. direktora Miroslav Tomašević biti smenjen Jorgić je rekao da to ne zna, ali ako je pitanje da li bi mogao da bude deo profesionalnog menadžmenta da misli da bi mogao, jer je u periodu od kada vodi EPS postigao pozitivne rezultate i poznaje način funkcionisanja kompanije.

„Tomaševiću samo treba dodati još profesionalaca iz te oblasti“, smatra Jorgić.

Na pitanje kada zaposleni u EPS-u mogu da dobiju akcije Jorgić je rekao da to nije zakonski oročeno.

„I Telekom Srbije je nejavno društvo i njegove akcije su svojevremeno dobili akcionari bez naknade, ali ne mogu pravno-formalno da ih prodaju jer se ne kotiraju na berzi. Radnici EPS-a bi akcije mogli da dobiju odlukom države, odnosno vlade, ali ne postoje rokovi“, rekao je Jorgić za agenciju Beta.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...