"nije planirana privatizacija EPS-a", istakla premijerka

Vlada ne odustaje od transformacije preduzeća sa državnim vlasništvom u akcionarska društva i d.o.o.

Srbija

25.7.2023 08:37 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Vlada ne odustaje od transformacije preduzeća sa državnim vlasništvom u akcionarska društva i d.o.o. Vlada ne odustaje od transformacije preduzeća sa državnim vlasništvom u akcionarska društva i d.o.o.
Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić ocenila je da je Predlog zakona o upravljanju privrednim društvima koja su u vlasništvu Republike Srbije veoma važan za... Vlada ne odustaje od transformacije preduzeća sa državnim vlasništvom u akcionarska društva i d.o.o.

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić ocenila je da je Predlog zakona o upravljanju privrednim društvima koja su u vlasništvu Republike Srbije veoma važan za privredu i građane i da se njime ne privatizuju javna preduzeća i nacionalna dobra.

Brnabić je na sastanku sa novinarima koji prate ekonomiju i privredu, koji je Vlada organizovala kako bi se otklonile nedoumice oko ovog zakonskog predloga, istakla da je ovaj dokument od velikog značaja i za konkurentnost privrede i uvećanje bogatstva preduzeća profesionalizacijom upravljanja, saopšteno je posle sastanka.

Prema njenim rečima, tim zakonom bi otpočela sistemska reforma upravljanja svim privrednim društvima, pa i javnim preduzećima, a ponovila je i da je predlog povučen iz procedure kako bi prošao još jedan kriu javne rasprave, zato što je izazvao mnoge polemike i nedoumice.

Jedna od mera strategije državnog vlasništva i upravljanja privrednim društvima, kako je ukazala, jeste transformisanje javnih preduzeća u akcionarska društva ili društva sa ograničenom odgovornošću.

„Netačno je da ovim zakonom želimo da omogućimo privatizaciju javnih preduzeća, kao što su ‘Srbijavode’, ‘Srbijašume’ i slično. Istina je sasvim suprotna – cilj zakona jeste da se očuvaju nacionalni i strateški interesi zemlje“, izjavila je premijerka a saopštila Vlada.

Zakonom o javnoj svojini utvrđeno je da se u kapital ne mogu ulagati prirodna bogatstva, dobra u opštoj upotrebi koja mogu biti isključivo u javnoj svojini i druge nepokretnosti koje, takođe, mogu biti isključivo u javnoj svojini, rekla je na sastanku.

Foto: Biznis.rs

Istim zakonom, kako je objasnila, propisano je i da šume i šumsko zemljište, vodno zemljište i vodni objekti u javnoj svojini, kao i druga dobra od opšteg interesa u javnoj svojini, saglasno posebnom zakonu, ne ulaze u kapital javnog preduzeća koji njima upravlja.

Na sastanku sa novinarima predočeno je i da se novi propis odnosi na ukupno 180 preduzeća u kojima država ima vlasništvo

Premijerka je poručila da Vlada Srbije neće odustati od Predloga zakona o upravljanju privrednim društvima koja su u vlasništvu Republike Srbije, i naglasila da je otvorena za sve predloge u vezi sa njim, ali da je do sada u javnoj raspravi dobijeno veoma malo konstruktivnih predloga.

Ona je, odgovarajući na pitanje kada će se ovo zakonsko rešenje naći na sednici Vlade, navela da će sa potpredsednikom Vlade i ministrom finansija Sinišom Malim, koji po ovlašćenju predsednice Vlade preuzima i ovlašćenja ministra privrede do izbora novog ministra, odlučiti da li da se organizuje još neka javna rasprava o ovom dokumentu, pre razmatranja na Vladi.

Brnabić je pojasnila da je ovo zakonsko rešenje sada formalno u formi nacrta i da će to tako biti dok se na Vladi Srbije ponovo ne usvoji u formi predloga.

Prema njenim rečima, održane su rasprave sa sindikatima, sa političkim strankama i nevladinim organizacijama, a ovo danas je treća rasprava.

„Kada se rasprave završe, nacrt zakona ćemo staviti na prvu sledeću sednicu Vlade Srbije“, najavila je Brnabić.

Istakla je, takođe, da „ni u jednom trenutku nije planirano da se privatizuje Elektroprivreda Srbije (EPS), već da je u planu profesionalizacija ovog preduzeća, što je u najboljem interesu radnika“, kao i da će direktor EPS biti izabran na konkursu koji bi trebalo da bude raspisan u „najkraćem mogućem roku“.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...