Jern Eugen Jelsta istakao da ne postoji diskusija o vlasništvu

Norveška nije zainteresovana za kupovinu EPS-a i ne postoji plan masovnog otpuštanja

Srbija

6.7.2023 12:11 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Norveška nije zainteresovana za kupovinu EPS-a i ne postoji plan masovnog otpuštanja Norveška nije zainteresovana za kupovinu EPS-a i ne postoji plan masovnog otpuštanja
Ambasador Norveške u Srbiji Jern Eugen Jelsta (Jorn Eugen Gjelstad) istakao je da ne postoji plan masovnog otpuštanja u Elektroprivredi Srbije (EPS), kao i... Norveška nije zainteresovana za kupovinu EPS-a i ne postoji plan masovnog otpuštanja

Ambasador Norveške u Srbiji Jern Eugen Jelsta (Jorn Eugen Gjelstad) istakao je da ne postoji plan masovnog otpuštanja u Elektroprivredi Srbije (EPS), kao i da kompanije iz Norveške nisu zainteresovane za njegovu kupovinu.

„Ne postoji tako nešto kao što je plan masovnog otpuštanja. Fokus je na poboljšanju učinka kompanije. Rukovodstvo mora biti profesionalno i efikasno, kao i meritokratski regrutovano kako bi se na najbolji mogući način odgovorilo na trenutne i buduće izazove EPS-a“, izjavio je Jelsta, povodom postavljanja tri norveška stručnjaka u Nadzorni odbor EPS-a, prenosi Beta pozivajući se na Danas.

Dodao je da kompanije iz Norveške nisu zainteresovane za kupovinu EPS-a, a da je norveški angažman u reformi i restrukturiranju energetskog sektora Srbije rezultat zahteva srpskih vlasti, ukorenjen u strateškom partnerstvu.

„Norveška sa zadovoljstvom može da podeli njena iskustva iz profesionalnog upravljanja i poboljšanog učinka u energetskom sektoru. Možemo da vam kažemo šta je uspelo za Norvešku, ali na kraju krajeva, nije Norveška već Vlada Srbije ta koja treba da donese odluke i odredi kurs reformi“, naglasio je Jelsta.

Na pitanje da li će norveška kompanija Rystad Energy kao konsultant Vlade Srbije preporučiti privatizaciju EPS-a, Jelsta je naveo da koliko zna ne postoji diskusija o vlasništvu nad kompanijom, a da je Rystad Energy fokusiran na poboljšanje performansi kompanije, a ne na njenu prodaju.

Odgovarajući na pitanje da li će Rystad Energy preporučiti podelu EPS-a na tri dela, odnosno formiranje preduzeća koja će proizvoditi struju iz uglja, vode i obnovljivih izvora, Jelsta je rekao da je na Nadzornom odboru da odluči koji organizacioni model će najbolje služiti kompaniji.

Istakao je da će o izboru generalnog direktora odlučiti Nadzorni odbor, i da misli, a i da se i njegovi članovi nadaju da će videti dobre kandidate i spolja i unutar kompanije.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...