Oscilacije uglavnom rezultat kretanja cena energije

Cene industrijskih proizvoda u EU pale za 2,9 odsto

EUPoslovanje

8.6.2023 10:32 Autor: Julijana Vincan 1

Cene industrijskih proizvoda u EU pale za 2,9 odsto Cene industrijskih proizvoda u EU pale za 2,9 odsto
Cene proizvođača industrijskih proizvoda na tržištu Evropske unije pale su u aprilu ove godine za 2,9 odsto u odnosu na mart, pokazuju podaci Zavoda... Cene industrijskih proizvoda u EU pale za 2,9 odsto

Cene proizvođača industrijskih proizvoda na tržištu Evropske unije pale su u aprilu ove godine za 2,9 odsto u odnosu na mart, pokazuju podaci Zavoda za statistiku EU (Eurostat).

Smanjenje je usledilo nakon pada cena industrijskih proizvoda u više navrata od jeseni 2022. godine. Ukupno, cene su od septembra prošle godine niže za 9,4 procenata. Ova pojeftinjenja samo su delimično kompenzovala ogroman rast koji se dogodio od početka 2021. do septembra 2022. godine.

Ove oscilacije cena industrijskih proizvoda uglavnom su rezultat značajnih fluktuacija cena energije, naglasili su iz Eurostata. Naime, od januara 2021. do septembra 2022. godine, kada je rast cena dostigao svoj vrhunac, proizvođačke cene su u EU porasle za 59,1 procenat, ili u proseku oko dva odsto mesečno.

U istom periodu su cene energije za proizvođače mesečno rasle u proseku pet procenata, što je donelo ukupan rast od 163 odsto. Od septembra 2022. godine cene energije su pale za 26,7 procenata, odnosno oko četiri odsto mesečno.

Izvor: Eurostat

Posebno su varirale cene za vađenje sirove nafte i prirodnog gasa, u proseku oko devet odsto mesečno od januara 2021. godine do septembra 2022. godine, dok su u padu od devet procenata bile od septembra prošle do aprila ove godine.

Takođe su se značajno menjale cene proizvodnje električne energije, gasa, pare i klimatizacije, koje su rasle u proseku oko šest odsto mesečno od januara 2021. godine do septembra 2022. dok su u padu od pet procenata mesečno bile od septembra 2022. do aprila 2023. godine.

U Srbiji je u februaru ove godine zabeležen rast fizičkog obima industrijske proizvodnje od 1,9 odsto u odnosu na februar 2022. godine, navodi se u poslednjem objavljenom mesečnom biltenu Republičkog zavoda za statistiku (RZS).

U sektoru rudarstva ostvaren je pad od jednog procenta. Prerađivačka industrija imala je smanjenje od 3,7 odsto, a sektor snabdevanja električnom energijom, gasom, parom i klimatizacijom ostvario je rast od 29,6 procenata.

Indeksi cena proizvođača industrijskih proizvoda ukupno su u maju porasli za tri odsto u odnosu na isti mesec prošle godine, dok su u odnosu na april ostali gotovo nepromenjeni (uvećanje od 0,1 procenat).

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...