Loš rezultat posledica poslovanja preduzeća iz sektora snabdevanja električnom energijom

Javna preduzeća zabeležila 10 puta veći negativan neto rezultat u 2022. godini

AnalizaPoslovanjeSrbija

20.7.2023 13:07 Autor: Milica Rilak 11

Javna preduzeća zabeležila 10 puta veći negativan neto rezultat u 2022. godini Javna preduzeća zabeležila 10 puta veći negativan neto rezultat u 2022. godini
Javna preduzeća su u 2022. godini zabeležila deset puta veći negativan neto rezultat u odnosu na prethodnu godinu, u visini od 74,77 milijardi dinara,... Javna preduzeća zabeležila 10 puta veći negativan neto rezultat u 2022. godini

Javna preduzeća su u 2022. godini zabeležila deset puta veći negativan neto rezultat u odnosu na prethodnu godinu, u visini od 74,77 milijardi dinara, objavila je Agencija za privredne registre u okviru godišnjeg Izveštaja o poslovanju privrede u Srbiji.

Rast negativnog neto rezultata u najvećoj meri je, kako je istaknuto, posledica nastavka negativnog poslovanja preduzeća iz sektora Snabdevanje električnom energijom, gasom, parom i klimatizacija, koja su iskazala 67,39 milijardi dinara neto gubitka, koji je 6,7 puta veći u odnosu na prethodnu godinu.

Analiza ostvarenog negativnog neto rezultata ukazuje na to da je tolikom rastu dominantno doprineo više nego trostruko uvećan neto gubitak, iskazan u visini od 90,88 millijardi dinara, dok je u isto vreme neto dobitak smanjen za 16,9 odsto, na iznos od 16,1 milijardu dinara.

Sa neto dobitkom je, prema izveštaju APR, poslovalo 347 javnih preduzeća, što je za 25 manje u odnosu na 2021. godinu, dok su neto gubitak zabeležila 164 javna preduzeća ili 13 više nego pre dve godine. Neto rezultat nije iskazalo 16 javnih preduzeća.

„Rast negativnog neto rezultata u najvećoj meri je posledica nastavka negativnog poslovanja preduzeća iz sektora ‘Snabdevanje električnom energijom, gasom, parom i klimatizacija’. Ona su pritom iskazala 67,39 milijardi dinara neto gubitka, koji je 6,7 puta veći u odnosu na prethodnu godinu“, ukazali su iz APR.

Izvor: APR – Izveštaj o poslovanju privrede Republike Srbije za 2022. godinu

Najveće preduzeće iz tog sektora je nekadašnje javno, a danas akcionarsko preduzeće – Elektroprivredа Srbije (EPS). Ta kompanija je u svom Izveštaju o poslovanju za 2022. godinu, dok je još bila javno preduzeće, navela da je u poslednjem kvartalu 2021. godine došlo do „značajnog pogoršanja poslovanja“, ukazujući na kolaps koji se desio u decembru te godine, kada je zbog „vlažnog, blatnjavog i lepljivog uglja“ došlo do pada proizvodnje struje, koji su se nastavili i u 2022. godini, što zbog manjka uglja, što zbog suše.

Kada se uzme u obzir i da je EPS morao da uvozi struju po nepovoljnoj ceni, ne iznenađuje da je finansijski rezultat na kraju 2022. bio negativan – neto gubitak nakon oporezivanja iznosio je 73,7 milijardi dinara.

Đukić: EPS kao primer višedecenijske akumulacije „lošeg stanja“

Tokom ove godine EPS je transformisan u akcionarsko društvo, dok se u javnosti vodila oštra debata o posledicama usvajanja Predloga zakona o upravljanju privrednim društvima u vlasništvu Republike Srbije, koji je početkom juna ove godine povučen iz skupštinske procedure.

Tada smo o merama predloženim tim propisom, uključujući i promenu forme u akcionarska ili društva sa ograničenom odgovornošću, razgovarali sa profesorom ekonomije na Tehnološko-metalurškom fakultetu Petrom Đukićem, koji je istakao da uvek prvo treba imati na umu koliko dugo je javnim preduzećima upravljano na apsolutno neadekvatan način.

„EPS je dobar primer višedecenijske akumulacije ‘lošeg stanja’, a najviše zbog odnosa vlasti i politiziranih uprava. Iz EPS-a se uzimalo po raznim osnovama, on se koristio za zaradu i zapošljavanje po partijskoj liniji, pa je čak u periodu fiskalne stabilizacije uplaćivao dobit u budžet kao da mu investicije nisu bile potrebne, da bi od 2018. godine naovamo bio u gubicima. Tek je kolaps u decembru 2021. godine doveo do toga da se navodno upale crvene lampice i u zemlji i kod Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), iako je verujem mnogima bilo jasno šta se dešava“, rekao je tada Đukić u razgovoru za Biznis.rs.

Kada je reč o aktuelnom Izveštaju APR-a o poslovanju privrede u 2022. godini, negativan trend u rezultatima poslovanja zadržao se, kako ukazuju, i kod preduzeća iz sektora građevinarstva, čiji gubitak iznosi 5,08 milijardi dinara i veći je za 21,5 odsto na godišnjem nivou, dok su među gubitaše u 2022. otišla i preduzeća iz sektora rudarstva i saobraćaja i skladištenja, koja su u 2021. bila u plusu.

Podaci APR-a kažu da su iz negativne u pozitivnu sferu poslovanja prešla jedino preduzeća iz sektora poslovanja nekretninama, koja su ostvarila pozitivan neto rezultat u iznosu od 17 miliona dinara.

„Najveći pozitivan rezultat realizovala su preduzeća iz sektora poljoprivrede, šumarstva i ribarstva, i to u visini od 818 miliona dinara, što je za 7,7 odsto manje u poređenju sa prethodnom godinom“, stoji u Izveštaju o poslovanju privrede Srbije.

Glavni nosioci ovakvog rezultata poslovanja javnih preduzeća bili su veliki sistemi. Njihov gubitak u iznosu od 73,4 miliona dinara gotovo je 10 puta uvećan u odnosu na prethodnu godinu.

Inače, od ukupno 569 javnih preduzeća koja su bila u obavezi da dostave redovan godišnji finansijski izveštaj za 2022. godinu, izveštaje je dostavilo njih 528.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...