Istorijski rekord češke elektroenergetske kompanije

ČEZ povećao neto dobit osam puta tokom 2022. godine

EUNovac

21.3.2023 12:27 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

ČEZ povećao neto dobit osam puta tokom 2022. godine ČEZ povećao neto dobit osam puta tokom 2022. godine
Češki poludržavni elektro-energetski gigant ČEZ tokom ratne 2022. godine povećao je osam puta neto dobit sa preko 400 miliona evra prethodne godine na 3,36... ČEZ povećao neto dobit osam puta tokom 2022. godine

Češki poludržavni elektro-energetski gigant ČEZ tokom ratne 2022. godine povećao je osam puta neto dobit sa preko 400 miliona evra prethodne godine na 3,36 milijarde evra u preračunu lane, što je istorijski rekord, pošto je do sada zaradio najviše oko dve milijarde evra, i to 2009. godine, objavila je agencija Beta.

ČEZ je u saopštenju istakao da za ovako dobre poslovne rezultate treba da zahvali pre svega prošlogodišnjem ogromnom rastu prodajnih cena struje za 327 odsto, što je posebno povoljno za grupaciju koja ima dve nuklearne elektrane, Dukovani i Temelin.

Proizvodnja u nuklearkama je prošle godine bila rekordna, a smanjila je proizvodnju u termoelektranama na ugalj i gas.

Električnu energiju ČEZ je prodavao prošle godine u proseku po 300 evra za MWh, dok je proizvodio po ceni od 100 evra za MWh, saopštila je kompanija.

Foto: Freepik.com

Dobit je prevazišla i procene najvećih optimista među ekonomskim analitičarima, koji su, umesto 80 milijardi kruna, očekivali najviše 70 milijardi kruna.

To znači i rekordne dividende za akcionare, a pre svih državu u čijim je rukama skoro 70 odsto akcija ČEZ-a.

„U slučaju da isplatimo dividende na gornjoj granici, to bi značilo 2,7 milijardi za sve akcionare, a od toga 1,9 milijarde evra za češku državu“, kazao je generalni direktor ČEZ-a Danijel Beneš.

U državni bužet Češke iz ČEZ-a će stići za prošlu godinu i 1,7 milijarde evra posebnog ratnog poreza na neočekivanu dobit koji je vlada premijera Petra Fijale uvela privremeno na preduzeća u energetskom sektoru i na banke.

Analitičari, međutim, ne očekuju da će češki potrošači moći da računaju na niže cene struje zbog dobrih rezultata ČEZ-a za prošlu godinu i osetnog pojeftinjenja struje i gasa krajem prošle i početkom ove godine.

„Problem je u tome što ČEZ ima konzervativnu strategiju kada, pre svega za domaćinstva i najmanja preduzeća, kupuje električnu energiju godinu dana unapred. Znači mi sada vidimo prošlogodišnje cene“, kazala je češkom javnom radiju Radiožurnal analitičarka Jana Klimova.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...