podrška zelenoj energiji i potrošačima

EK predlaže reformu tržišta električne energije

EUVesti

15.3.2023 12:06 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

EK predlaže reformu tržišta električne energije EK predlaže reformu tržišta električne energije
Evropska komisija (EK) predložila je reformu tržišta električne energije u Evropskoj uniji (EU), kako bi se ubrzao rast obnovljivih izvora energije i postepeno ukinuo... EK predlaže reformu tržišta električne energije

Evropska komisija (EK) predložila je reformu tržišta električne energije u Evropskoj uniji (EU), kako bi se ubrzao rast obnovljivih izvora energije i postepeno ukinuo gas.

Cilj je i da računi potrošača budu manje zavisni od promenjivih cena fosilnih goriva.

„Cilj reforme je i bolja zaštita potrošača od budućih skokova cena i potencijalne tržišne manipulacije, a učiniće industriju EU čistom i konkurentnijom“, saopštila je EK, prenela je Mina.

EU već više od 20 godina ima integrisano tržište električne energije.

Energetska kriza, podstaknuta invazijom Rusije na Ukrajinu, je stvorila potrebu brzog prilagođavanja tržišta električne energije, kako bi se podržala zelena tranzicija i potrošačima energije, domaćinstvima i preduzećima ponudio širok pristup pristupačnoj obnovljivoj i nefosilnoj električnoj energiji.

Predložena reforma treba da smanji uticaj fosilnih goriva na račune potrošača za struju, kao i da obezbedi nižu cenu obnovljivih izvora energije.

EK smatra da će predložena reforma podstaći otvorenu i fer konkurenciju na evropskim veleprodajnim energetskim tržištima kroz povećanje transparentnosti i integriteta tržišta.

„Reforma dalje ima za cilj da podstakne stabilnost cena smanjenjem rizika od neuspeha dobavljača“, navela je EK i dodala da reforma obavezuje države članice da uspostave snabdevače u krajnjoj instanci, tako da nijedan potrošač ne ostane bez električne energije.

Reforma, kako su poručili iz EK, treba da pruži veću zaštitu ugroženim potrošačima i omogući državama članicama da prošire regulisane maloprodajne cene na domaćinstva i mala i srednja preduzeća u slučaju krize.

„Prema predlogu, pravila o podeli obnovljive energije se takođe menjaju. Potrošači će moći da investiraju u solarne i vetroparkove i prodaju višak solarne energije na krovovima komšijama, a ne samo svom dobavljaču“, navodi se u saopštenju EK.

Da bi stupio na snagu, predlog reforme sada treba da bude odobren od zemalja članica EU i Evropskog parlamenta.

  • Milovan94

    15.3.2023 #1 Author

    Samo što više ulagati u zelenu energiju i na taj način se energetski sektor može spasiti

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...