Prvo obraćanje novog šefa misije za Srbiju na Kopaonik biznis forumu

MMF: Nije vreme za zaustavljanje rasta cena struje i gasa

InfrastrukturaInvesticijeIzdvajamoPoslovanjeSrbija

6.3.2023 14:08 Autor: Milica Rilak 10

MMF: Nije vreme za zaustavljanje rasta cena struje i gasa MMF: Nije vreme za zaustavljanje rasta cena struje i gasa
Novi šef misije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) za Srbiju Donal MekGetigen (Donal McGettigan) poručio je tokom obraćanja učesnicima Kopaonik biznis foruma da cene u... MMF: Nije vreme za zaustavljanje rasta cena struje i gasa

Novi šef misije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) za Srbiju Donal MekGetigen (Donal McGettigan) poručio je tokom obraćanja učesnicima Kopaonik biznis foruma da cene u energetskom sektoru „moraju da nastave da rastu“ i to ne samo zato što je domaćim kompanijama poput Elektroprivrede Srbije i Srbijagasa potrebna pomoć, već zato što je to način da se energija uštedi, a troškovi republičkog budžeta smanje.

MekGetigen je, uz predsednika Saveza ekonomista Srbije Aleksandra Vlahovića, guvernerku Jorgovanku Tabaković i potpredsednika Svetske banke Gila Indermita, bio među ključnim govornicima prvog radnog dana Kopaonik biznis foruma.

Mekgetigen je naglasio da, uz povećanje cene struje i gasa, postoji potreba da se ranjivi deo stanovništva zaštiti od rasta tih troškova, i pohvalio Vladu Srbije zato što je predvidela podršku za te svrhe u republičkom budžetu.

„Cene (struje i gasa) su već porasle i moraju nastaviti da rastu. Sada nije trenutak da se taj rast zaustavi“, naglasio je MekGetigen i naveo da postoji niz razloga u prilog tome, a da je među ključnima taj da su cene struje i gasa u Srbiji niske u poređenju sa drugim zemljama, čak i posle poslednjih poskupljenja (u januaru ove godine).

Kada je reč o državnim i javnim preduzećima iz energetskog sektora, novi šef misije MMF je podsetio da je u toku rad na novom Zakonu o javnim i državnim preduzećima, i budući propis nazvao „neverovatno važnim“ za povećanje nezavisnosti poslovanja i profesionalizacije upravljanja.

Elektroprivreda Srbije (EPS) mora postati akcionarsko društvo, a potreban je i plan restrukturiranja. Ne želim da ulazim u detalje, ali EPS mora da se promeni – upravljanje EPS-om mora da se promeni, mora postati nezavisan, te promene moraju biti fundamentalne kako se više ne bi susretali sa problemima poput onih u 2022. godini, a koji su nastali zbog manjka investicija i lošeg upravljanja“, naglasio je MekGetigen.

Aleksandar Vlahović / Foto: PrintScreen KBF 2023 live

Današnji radni dan učesnika Kopaonik biznis foruma počeo je obraćanjem predsednika Saveza ekonomista Srbije Aleksandra Vlahovića, koji je, nabrajajući neophodne korake u narednom periodu, ocenio da je neophodno završiti restrukturiranje i konsolidaciju javnih preduzeća.

„Krajnje je vreme da se upravljanje tim kompanijama profesionalizuje. EPS i Srbijagas bi trebalo da budu stožer koji podstiče rast domaćih ulaganja i zelene tranzicije“, istakao je Vlahović, i naveo da je eksterna neravnoteža sa kojom se Srbija suočila tokom 2022. između ostalog nastala i zbog kretanja u energetskom sektoru.

„Tempo uvoza u 2022. bio je viši od rasta izvoza – uvećan je deficit robne razmene za šest procentnih poena, a pre svega zbog rasta cena energenata, lošeg poslovanja EPS, rast cena drugih berzanskih proizvoda, kao i loše poljoprivredne sezone“, rekao je Vlahović.

U analizi neophodnih koraka na putu ka održivom privrednom rastu, Vlahović je poručio da na većinu globalnih izazova sa kojima se suočavamo Srbija ne može da utiče.

„Rat u Ukrajini, trgovinske tenzije između SAD i Kine, eventualno rasplamsavanje pandemije, kriza suverenog duga nekih zemalja, klimatske promene… Srbija ne može da utiče na takva dešavanja, ali može da utiče na to kakve političke i ekonomske odluke donosimo“, naglasio je Vlahović.

Gil Indermit / Foto: PrintScreen KBF Live

Ocenio je da je na prvom mestu potrebna reafirmacija našeg strateškog cilja – članstva u EU, odakle dolazi najveći broj investicija u Srbiju.

„Bilo kakvo ignorisanje činjeničnog stanja i promena kursa mogla bi da dovede do nesagledivh negativnih posledica“, upozorio je Vlahović, koji je na drugo mesto po važnosti stavio potrebu da se nastave reforme i modernizuje privreda, uz obezbeđenje preduslova za rast domaćih privatnih investicija.

Guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković je tokom svog obraćanja skrenula pažnju na to da je na u Srbiji na kretanje inflacije u 2022. godini pre svega uticao rast svetskih cena hrane i energenata.

„Krajem godine inflacija bi trebalo da bude dvostruko niža nego početkom ove godine. Vraćanje inflacije u granice cilja očekujemo sredinom 2024. godine, što je takođe ranije od ocene iz novembarske projekcije“, poručila je Tabaković.

Potpredsednik Svetske banke Gil Indermit (Gill Indermit) je deo svog obraćanja posvetio pitanju „Šta Srbija radi dobro, a gde leže izazovi?“ – pa je tako na listu „dobrih“ poteza stavio održavanje makroekonomske stabilnosti od 2015. godine, dobru investicionu klimu kao i diversifikaciju spoljnotrgovinskih partnera, uz akcenat na važnosti evrointegracija.

Kada je reč o izazovima, Indermit je naveo da srpska ekonomija mora da ohrabri više domaćih privatnih investitora na ulaganja, da poboljša efikasnost institucija i konkurentnost na tržištu, kao i da se posveti „ozelenjavanju proizvodnje“ kroz postepeno smanjenje zagađenja.

  • Tasman

    6.3.2023 #1 Author

    Gledaj svoja posla i marš iz Srbije.

    Odgovori

  • parke

    6.3.2023 #2 Author

    Pa cene gasa u EU vracene na cene iz 2021 god, nama struja uopste u konacnom racunu nije jeftinija mnogo od EU, samo ako se gleda KW vs KW ali krajnji racun nije samo br KW x cena KW. Jel ima negde ova objava na nekom EU site-u, ja stvarno verujem da nasi pricaju sta zele i da ovo nema veze sa istinom.

    Odgovori

  • Angeli Ivan

    6.3.2023 #3 Author

    svako ko misli da je MMF-u stalo do gradjana Srbije, imam ovde jedan Zemun, prodajem ga za 4000 eur

    Odgovori

  • SUNCOKRET

    6.3.2023 #4 Author

    Za javna preduzeca dajem podršku za racionalizaciju i profesionalizaciju upravljanja ali je krajnje antipaqtocno da nas guraju u povećanje cene energenata zbog zelene agende jer će to dovesti do poskupljenja svega.

    Odgovori

  • BRANA19

    7.3.2023 #5 Author

    Kada ce biti najbolje vreme da se rast cena zaustavi? Pitanje je…

    Odgovori

  • VOJKAN

    8.3.2023 #6 Author

    Pa za ovo naravno nikad nije pravo vreme

    Odgovori

  • BOJANA

    8.3.2023 #7 Author

    Nije pravo vreme!!??!!??

    Odgovori

  • N.N.

    10.3.2023 #8 Author

    Nikad nije pravo vreme

    Odgovori

  • goca87

    10.3.2023 #9 Author

    Da li je moguće?! Nije pravo vreme.

    Odgovori

  • Faith

    10.3.2024 #10 Author

    Stvarno su preterali sa cenama

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...