udeo u proizvodnji dostigao 33,3 odsto

Nemačka trećinu struje proizvela u termoelektranama na ugalj

EUVesti

11.3.2023 10:26 Autor: Redakcija Biznis.rs 13

Nemačka trećinu struje proizvela u termoelektranama na ugalj Nemačka trećinu struje proizvela u termoelektranama na ugalj
Nemačka je u prošloj godini proizvodila znatno više struje u termoelektranama na ugalj, čiji je udeo u proizvodnji dostigao 33,3 odsto, pokazali su podaci... Nemačka trećinu struje proizvela u termoelektranama na ugalj

Nemačka je u prošloj godini proizvodila znatno više struje u termoelektranama na ugalj, čiji je udeo u proizvodnji dostigao 33,3 odsto, pokazali su podaci Destatisa.

Proizvodnja električne energije u termoelektranama na ugalj porasla je prošle godine 8,4 odsto, prenosi Mina.

Ugalj je sa 33,3 odsto udela u ukupnoj proizvodnji bio zastupljeniji nego u 2021. godini, kada je njegov udeo iznosio 30,2 odsto.

Na drugom je mestu vetar s udelom od 24,1 odsto, većim 2,5 procentnih poena nego u 2021. godini i povećanjem proizvodnje od 9,4 odsto, pokazuju podaci Destatisa.

Oni su napomenuli da je 2021. bila godina sa malo vetra. Udeo prirodnog gasa pao je sa 12,6 na 11,4 odsto.

Regulator za mreže objavio je u petak da u Nemačkoj trenutno struju proizvodi 14 elektrana na ugalj i jedna na naftu, nakon što je vlada donela odluku kojom se dopušta prodaja struje iz tih elektrana.

Elektrane su ili ponovo priključene na mrežu, ili nisu ni bile isključene, zbog krize u vezi sa gasom.

Prema uredbi nemačke vlade, struja proizvedena u rezervnim elektranama koje kao pogonsko gorivo koriste kameni ugalj ili naftu, moći će se prodavati do kraja marta naredne godine.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...