Tehnološki gigant gradi proizvodni kompleks u Magdeburgu

Intel traži dodatne subvencije od Vlade Nemačke

BiznisEUHi-techInvesticije

8.3.2023 09:26 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Intel traži dodatne subvencije od Vlade Nemačke Intel traži dodatne subvencije od Vlade Nemačke
Tehnološki gigant Intel traži dodatne subvencije od nemačke vlade u iznosu između četiri i pet milijardi evra kako bi nastavio da gradi kompleks za... Intel traži dodatne subvencije od Vlade Nemačke

Tehnološki gigant Intel traži dodatne subvencije od nemačke vlade u iznosu između četiri i pet milijardi evra kako bi nastavio da gradi kompleks za proizvodnju čipova u istočnom delu zemlje, kažu za Bloomberg sagovornici upoznati sa ovim pitanjem.

Proizvođač čipova je već postigao dogovor o izgradnji fabrike u Magdeburgu sa 6,8 milijardi evra (7,2 milijarde dolara) vladinih subvencija, uz odobrenje Evropske komisije. Međutim, početak realizacije projekta krajem prošle godine je odložen zbog ekonomskih neprilika, pa kompanija sada traži dodatnu pomoć, navode anonimni izvori.

Vrednost akcija kompanije je na berzanskom trgovanju u Njujorku pala za 1,8 odsto, na 25,53 dolara.

“Prekidi u globalnoj ekonomiji rezultirali su povećanim troškovima, od energetskih do onih za građevinske materijale”, navodi se u saopštenju kompanije Intel.

Pod rukovodstvom izvršnog direktora Pata Gelsindžera (Gelsinger) Intel je krenuo u masovnu izgradnju novih proizvodnih kompleksa sa ciljem da povrati vodeću poziciju u industriji poluprovodnika i pomogne da se ponovo uspostavi balans u proizvodnji koja je trenutno skoncentrisana u istočnoj Aziji.

Projekat kompanije u Nemačkoj suočava se sa kašnjenjima u trenutku kada Sjedinjene Američke Države vrše pritisak na ostale zemlje da pomognu u sprečavanju kineskog tehnološkog napretka. Prošle godine Evropska komisija je objavila plan nazvan EU Zakon o čipovima, prema kome će uložiti 43 milijarde evra u industriju poluprovodnika na Starom kontinentu. SAD su kreirale plan od 50 milijardi dolara za subvencionisanje domaće proizvodnje.

Za državnu pomoć Intel se takmiči sa rivalima kao što su kompanije Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. (TSMC) i Samsung Electronics Co. a rano odobravanje projekata je od vitalnog značaja.

Nemački ministar ekonomije odbio je da komentariše dijalog koji Vlada Nemačke vodi sa kompanijom Intel, ali je istakao da je cilj EU da do 2030. godine bude zaslužna za 20 odsto svetske proizvodnje poluprovodnika.

  • GOCA BG

    12.3.2023 #1 Author

    Opracdano trazi,takvom gigantu i treba dati…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...