Postoji očekivan napredak u digitalizaciji, ali i prostor za poboljšanje

Obeleženo 15 godina od početka registracije nacionalnog internet domena

Firme u fokusuManifestacijeSrbija

7.3.2023 18:04 Autor: Marija Krsmanović 5

Obeleženo 15 godina od početka registracije nacionalnog internet domena Obeleženo 15 godina od početka registracije nacionalnog internet domena
Pod parolom “Razmišljaj digitalno” održan je još jedan Dan internet domena Srbije (DIDS). U okviru ovog događaja obeležen je i važan jubilej – petnaestogodišnjica... Obeleženo 15 godina od početka registracije nacionalnog internet domena

Pod parolom “Razmišljaj digitalno” održan je još jedan Dan internet domena Srbije (DIDS). U okviru ovog događaja obeležen je i važan jubilej – petnaestogodišnjica od početka registracije .rs domena.

Događaj su otvorili državni sekretar Ministarstva informisanja i telekomunikacija Milan Dobrijević i direktor RNIDS Dejan Đukić, a na dva panela i tri predavanja učesnici su imali priliku da se upoznaju sa različitim aspektima digitalizacije, od porodičnih kompanija, stvaranja brendova i rebrendiranja do višejezičnog korisničkog iskustva, upotrebe digitalnih tehnologija i digitalnih poslovnih rešenja.

Uvodna reč na ovogodišnjem DIDS-u pripala je Dejvu Birsu (Dave Birss), edukatoru i autoru knjiga “Kako doći do sjajnih ideja”, “Ikonske prednosti”, “Korisnički vodiča za kreativni um” i “Trenje”, koji je govorio na temu “Kako osloboditi srećne hemikalije u mozgu našeg kupca”. Nakon toga, održan je i panel “Porodične kompanije i naredni nivo”. Moderator ovog panela advokat i partner u firmi Four Legal Milovan Zvijer, a njegovi sagovornici su bili Dragan i Aleksandar Marković iz kompanije ITN i Rade i Aleksa Vučićević iz firme Art Ival, odnosno osnivači pomenutih preduzeća i njihovi naslednici.

Domen.rs i upotreba digitalnih tehnologija u poslovanju

Kako je ovogodišnji DIDS posebno značajan za RNIDS, saradnica ove organizacije u oblasti komunikacija i marketinga Marijana Borković održala je predavanje na temu “Rebrendiranje Domen.rs”.

“U 15 godina postojanja nacionalni Domen.rs pokazao se kao jedan od najbezbednijih, najstabilnijih domena. Sa registracijom se počelo 10. marta 2008. godine i bilo je registrovano 46.000 nacionalnih domena, a sada taj broj iznosi 130.000”, kaže Borković za Biznis.rs napominjući da se od samog početka uspešno održavala stabilnost domena.

Prema njenim rečima, jednu od važnijih tačaka u razvoju predstavljala je 2020. godina, kada je broj registrovanih korisnika .rs domena naglo porastao, podstaknut naglim procesom digitalizacije usled korona virusa.

Foto: Pixabay.com
Foto: Pixabay.com

“Ako želite da budete deo bilo kakve zajednice ili da imate uspešno poslovanje, danas je neophodno da imate svoju adresu na internetu, odnosno domen”, kaže Marijana Borković.

Osim domena .rs, od 2012. godine u upotrebi je i takozvani ćirilični, odnosno .срб domen. Kako kaže Borković, on je namenjen više lokalnim uslugama i proizvodima, pa .rs domen ima znatno veći broj korisnika.

“Za .rs domen se opredeljuju uglavnom oni preduzetnici, odnosno mala i srednja preduzeća i kompanije koje su usmerene ka lokalnom tržištu i svoje usluge ili proizvode predstavljaju lokalno”, objašnjava ona.

U januaru ove godine RNIDS je obavio istraživanje na temu “Upotreba digitalnih tehnologija u poslovanju”, a rezultati istraživanja predstavljeni su na današnjem događaju. Prema rečima Marijane Borković, u okviru ovog istraživanja posmatrano je koliko se upotrebljava veb-sajt u poslovanju, koliko se koristi poslovni imejl u poslovnoj komunikaciji, koliko se koriste neki softverski alati, kao i koliko i na koji način se koriste društvene mreže.

“Rezultati ukazuju na to da postoji neki očekivan napredak u digitalizaciji, ali ukazuju i da to može biti mnogo bolje. Mi nastojimo da edukujemo i da informišemo naše pratioce i korisnike interneta kako bi znali kako da maksimalno iskoriste potencijal koji internet pruža i za njih i za njihovo poslovanje”, navodi ona i dodaje da se nada da će nakon ovogodišnjeg DIDS-a ljudi zaista “razmišljati digitalnije”.

O upotrebi digitalnih tehnologija u poslovanju na ovom skupu je govorio i direktor za klijente u kompaniji Four Dots Vladimir Zarić, koji je takođe sa izvršnim direktorom kompanije Logik Veljkom Radovanovićem učestovao i na panelu “Digitalna poslovna rešenja iz Srbije”.

Osim toga, učesnici skupa mogli su čuti i dizajnera korisničkog iskustva (UX) Marko Ilić, koji je održao predavanje na temu “Kako do zaista dobrog višejezičnog iskustva?”, kao i “Svet kreativnosti” Fredrika Harena (Fredrik Härén), govornika i istraživača upravo u sferi kreativnosti.

  • TATJANA

    8.3.2023 #1 Author

    To više nije budućnost, to je odavno sadasnjost

    Odgovori

  • SUNCOKRET

    8.3.2023 #2 Author

    Eto prodje 15 godina nove ere interneta. Danas je bez njega teško zamisliti život.

    Odgovori

  • Dunja5

    8.3.2023 #3 Author

    Bez interneta tesko da bi išta funkcionisalo danas…

    Odgovori

  • MIŠKOVIĆ

    9.3.2023 #4 Author

    Čestitke za jubilej i nada da će se u narednom periodu digitalizacija proširiti na sve segmente društva

    Odgovori

  • GOCA BG

    11.3.2023 #5 Author

    Sastavni deo od 1-99godina…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...