Direktori telekomunikacionih kompanija na Kopaonik biznis forumu

Apel Vladi Srbije da raspiše aukciju za 5G

Hi-techInfrastrukturaInvesticijeSrbija

6.3.2023 16:06 Autor: Milica Rilak 2

Apel Vladi Srbije da raspiše aukciju za 5G Apel Vladi Srbije da raspiše aukciju za 5G
Kasnimo sa novim tehnologijama i imamo još najviše tri godine da koristimo mreže koje imamo, a razmišljamo čak i o gašenju tehnologija poput 3G,... Apel Vladi Srbije da raspiše aukciju za 5G

Kasnimo sa novim tehnologijama i imamo još najviše tri godine da koristimo mreže koje imamo, a razmišljamo čak i o gašenju tehnologija poput 3G, rekao je generalni direktor A1 Srbija i A1 Slovenija Dejan Turk na Kopaonik biznis forumu, i apelovao na Vladu Srbije da raspiše aukciju za dodelu frekvencija za 5G mrežu.

„Po treći put imamo obećanja da će doći do aukcije ‘u toku ove godine’, što bi značilo da možemo planirati upotrebu 5G tehnologije početkom 2024. godine“, rekao je Turk tokom panela posvećenog naprednoj digitalnoj kooperaciji, na kome su učestvovali i generalni direktori Telekoma Srbija Vladimir Lučić, Yettela Majk Mišel (Mike Michel) i direktorka SAS Institute Rosanda Skorić Milatović.

Kada je reč o infrastrukturi, Vladimir Lučić je skrenuo pažnju da njen razvoj podrazumeva značajne troškove, i naveo da je Telekom Srbija uspeo da obezbedi optičku mrežu zahvaljujući kojoj 1,2 miliona domaćinstava ima pristup kvalitetnom internetu.

Miloš Đurković i Vladimir Lučić / Foto: PrintScreen KBF Live

„Bilo da se radi o 5G ili drugoj infrastrukturi, ona se mora deliti sa konkurencijom i tako obezbediti dodatan prihod za pokrivanje troškova njene izgradnje“, rekao je Lučić.

Prvi čovek Telekoma Srbija takođe je procenio da će satelitski operateri, poput Starlinka Ilona Maska, do 2030. godine zauzeti značajniji udeo na tržištu i pomoći da se „ceo svet poveže na internet“.

„Neverovatno zvuči da u današnje vreme oko milijardu ljudi nema pristup internetu“, ocenio je Lučić i podsetio da je država obezbedila skoro 250 miliona evra kako bi u narednih nekoliko godina i „najruralniji“ delovi zemlje dobili kvalitetan internet.

Dejan Turk / Foto: PrintScreen KBF Live

Deo vremena na panelu posvećen je bezbednosti podataka, a Dejan Turk iz A1 je sa učesnicima podelio iskustvo o pokušaju krađe podataka sa kakvim se suočio.

„Zazvonio mi je telefon jedne subote, i video sam da se radi o austrijskom broju. Javio sam se, a sa druge strane čuo sam glas svog direktora. Pitao me je kako sam i šta radim, što nije čudno – ono što je bilo sumnjivo je što zove u subotu i persira mi, iako smo na ‘ti’. Sumnja se pretvorila u uverenje da se radi o pokušaju prevare kada je ta osoba počela da priča o nekoj transakciji, ali taj glas – pa čak i akcenat – je direktorov! To je danas relativno lako postići, dovoljno je samo imati snimak nekoga kako priča oko minut, a sve ostalo je na tehnologiji kakvu koriste prevaranti“, ispričao je Turk.

Mike Michel / Foto: PrintScreen KBF Live

Da je veštačka inteligencija koristan, ali i opasan alat u pogrešnim rukama, složio se i direktor Yettela Majk Mišel, ali i naglasio da su upravo telekomunikacije regulatorno najpokrivenija industrija, gde se posebno vodi računa o privatnosti i zaštiti podataka.

„Nema kompromisa kada je reč o zaštiti podataka. U isto vreme, mogu da se opkladim sa svima u ovoj prostoriji da je danas neko pokušao ili pokušava da vam ukrade podatke – bilo mejlom ili preko neke aplikacije za razmenu poruka, mogućnosti su beskrajne. Takođe, kompanije i pojedinci često ćute o tome, posramljeni što se to uopšte desilo. Ali danas je tako – što smo više ‘digitalni’, to je veća verovatnoća da će neko pokušati krađu“, rekao je Mišel.

„Potrebno je uvek biti korak ispred ‘loših momaka'“, zaključili su učesnici panela.

  • SUNCOKRET

    6.3.2023 #1 Author

    Uopšte ne verujem u mogućnost a i želje za zaštitom podataka. Najpametnije je baciti mobilni i otići sa porodicom na selo. Smicile su mi se njihove 5g mreže i veštačka inteligencije.

    Odgovori

  • GOCA BG

    11.3.2023 #2 Author

    Ovo mi se uopste ne dopada…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...