zajedničko preduzeće mađaraske kompanije MVM i Srbijagas počinje da posluje pre grejne sezone

Mali: Sporazumi o saradnji sa Mađarskom popraviće kvalitet života građana obe države

EUFirme u fokusuInvesticijeSrbija

20.6.2023 15:29 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Mali: Sporazumi o saradnji sa Mađarskom popraviće kvalitet života građana obe države Mali: Sporazumi o saradnji sa Mađarskom popraviće kvalitet života građana obe države
Ministar finansija Siniša Mali je ocenio da će danas potpisani sporazumi o saradnji sa Mađarskom doprineti daljem napretku i razvoju dve zemlje i uticaće na... Mali: Sporazumi o saradnji sa Mađarskom popraviće kvalitet života građana obe države

Ministar finansija Siniša Mali je ocenio da će danas potpisani sporazumi o saradnji sa Mađarskom doprineti daljem napretku i razvoju dve zemlje i uticaće na bolji i kvalitetniji život građana.

Mali i ministar unutrašnje i spoljne trgovine Tomislav Momirović razgovarali su u utorak sa ministrom spoljnih poslova i spoljne trgovine Peterom Sijartom i ministrom finansija Mihaljom Vargom, prenosi Beta.

Sastanak ministara je održan na Paliću, gde je danas održana prva sednica Strateškog saveta za saradnju Srbije i Mađarske, i gde je potpisano više sporazuma o saradnji dve zemlje.

Mali je istakao da saradnja Srbije i Mađarske nikada nije bila bolja, jer dve države veže jako, strateško partnerstvo i iskreno prijateljstvo, saopštilo je Ministarstvo finansija.

On je izrazio očekivanje i da će Strateški savet doprineti daljem jačanju tih odnosa.

Mali je kao veoma važno istakao potpisivanje Zajedničke izjave o elektronskoj razmeni podataka između Uprave carina Srbije i Nacionalne poreske i carinske uprave Mađarske.

Na sastanku ministara je razgovarano o značaju carinske kontrole na pruzi Segedin-Subotica, odnosno da se kontrola radi samo u jednoj tački za obe uprave carina.

Razgovarano je i o mogućnosti izgradnje novog savremenog graničnog prelaza između Srbije i Mađarske, a koji bi se nalazio u blizini graničnog prelaza Horgoš, čime bi se obezbedio brži protok roba i usluga.

Mali je rekao da je za obe zemlje značjano što je potpisivan sporazuma o izgradnji novog naftovoda, kojim će se rafineriju u Novom Sadu povezati sa Mađarskom, a što će Srbiji omogućiti da dalje diverzifikuje svoje izvore snabdevanja energentima.

On je kazao da će zajedničko preduzeće mađaraske kompanije MVM i Srbijagas, o čemu je danas potpisan sporazum, početi da posluje pre nastupanja grejne sezone.

Takođe, u narednom periodu je planirano potpisivanje sporazuma iz oblasti poreza, navodi se u saopštenju.

Ministri su izrazili zadovoljstvo i zbog rekordne spoljnotrgovinske robne razmene dve zemlje, jer je Mađarska u 2022. godini bila peti spoljno-trgovinski partner Srbije, iako je do skoro bila na 13. mestu.

  • Jj992

    20.6.2023 #1 Author

    Taman za jos neki stan, ovog puta u Madjarskoj.

    Odgovori

  • MAJA

    21.6.2023 #2 Author

    Sigurno ce biti na obostrano zadovoljstvo

    Odgovori

  • SENSEI

    21.6.2023 #3 Author

    Svaki biletaralni sporazum je plus za spoljnu politiku

    Odgovori

  • Grocka

    30.9.2023 #4 Author

    Nista dok se ne dogovore

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...