U planu modernizacija elektromreže i graničnog prelaza

Od Mađarske do Novog Sada gradiće se naftovod dužine 100 kilometara

RegionSrbija

11.5.2023 08:48 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Od Mađarske do Novog Sada gradiće se naftovod dužine 100 kilometara Od Mađarske do Novog Sada gradiće se naftovod dužine 100 kilometara
Spoljnotrgovinska razmena Srbije i Mađarske je prošle godine iznosila 3,65 milijardi evra, izjavio je ministar unutrašnje i spoljne trgovine Tomislav Momirović.On je dodao da... Od Mađarske do Novog Sada gradiće se naftovod dužine 100 kilometara

Spoljnotrgovinska razmena Srbije i Mađarske je prošle godine iznosila 3,65 milijardi evra, izjavio je ministar unutrašnje i spoljne trgovine Tomislav Momirović.On je dodao da je Mađarska naš peti trgovinski partner i da je cilj da razmena ove godine dostigne četiri milijarde evra.

On je, posle sednice Zajedničke komisije za ekonomsku saradnju između Srbije i Mađarske, rekao da je ta sednica, kao i njegov bilateralni sastanak sa ministrom spoljnih poslova i trgovine Mađarske Peterom Sijartom (Péter Szijjártó), u funkciji priprema za predstojeću zajedničku sednicu dve vlade, koja bi trebalo da se održi sledećeg meseca.

„Prošle godine došlo je do značajnog povećanja našeg izvoza, koji je iznosio 1,5 milijardi evra. Naša ukupna trgovinska razmena u prva tri meseca ove godine je iznosila 824 miliona evra, pri čemu je ostvaren suficit na našoj strani“, rekao je Momirović, prenosi B92.

Dodao je da je izvoz u Mađarsku iznosio 433,1 milion evra i da je porastao za više od 25 odsto.

„Naši bilateralni odnosi su na najvišem nivou i karakteriše ih visok stepen saglasnosti i po pitanjima od međusobnog značaja, intenzivan politički dijalog i međusobna podrška u različitim oblastima. Mi, Srbi, možemo da se oslonimo na Mađarsku i Mađarska može da se osloni na Srbiju. Zahvalni smo na podršci koju predsednik Orban i Mađarska otvoreno i nedvosmisleno pružaju Srbiji, kako na evropskom putu, tako i u regionalnim pitanjima i bilateralnoj saradnji“, istakao je Momirović.

Mađarski ministar spoljnih poslova i trgovine Peter Sijarto je naveo da je danas usvojeno nekoliko odluka i zajedničkih stavova koji bi trebalo da doprinesu poboljšanju energetskog stanja u obe zemlje kao i unapređenju prekogranične saradnje.

„Jedna od odluka je da se gradi naftovod od Alđa u Mađarskoj do Novog Sada u dužini nešto većoj od 100 km, a gradili bi ga mađarski MOL i srpska Transnafta. Biće formirano i novo mešovito preduzeće koje će učestvovati u modernizaciji elektromreže, a saglasili smo se i da izgradimo moderan granični prelaz Reske-Horgoš na auto-putu i da on bude u skladu sa najmodernijim evropskim standardima“, rekao je Sijarto.

Granični prelaz Horgoš / Foto: Uprava carina

Dodao je da će odgovarajući sporazumi vezani za ove dogovore biti potpisani na zajedničkoj sednici dve vlade. Odgovarajući na novinarsko pitanje koje još oblasti mogu da se unaprede radi poboljšanja trgovinske razmene dve zemlje, Sijarto je rekao da Mađarska želi još bolju saradnju sa Srbijom, da je spremna da pošalje još pripadnika granične policije na našu južnu granicu sa Severnom Makedonijom, kako bi se smanjio broj ilegalnih migranata te da mađarska vlada pospešuje investiranje svojih poljoprivrednih preduzeća u Srbiji.

Ministar Momirović je istakao da odlične političke i ekonomske odnose između Srbije i Mađarske ne prati odgovarajući prekogranični promet i da to mora da se popravi graničnim prelazom sa brzim protokom kamiona i autobusa. Rekao je da se još ne zna kada će početi radovi na dogovorenom graničnom prelazu, ali da će se nastaviti sa liberalizacijom prometa između dve zemlje.

Mađarski ministar Peter Sijarto je ocenio da je centralna Evropa u teškoj situaciji jer je veoma pogođena posledicama rata u Ukrajini.

„Taj rat je pored nas i obe naše zemlje, iako nisu krive za rat, plaćaju visoku cenu rata. Svet se razvija u pravcu formiranja novih blokova i tada centralna Evropa uvek gubi. Zato je važno da budemo privrženi dobrosusedskoj saradnji“, rekao je on.

Dodao je da je saradnja Mađarske sa Srbijom stabilna, zasnovana na uzajamnom poštovanju i da obe države imaju koristi od te saradnje. Naveo je da Mađarskoj saradnja sa Srbijom pomaže da se lakše nosi sa izazovima ratnog stanja u susedstvu, posebno kada je reč o energetskoj bezbednosti, a da isto važi i za Srbiju.

  • SHALIMAR

    14.5.2023 #1 Author

    Samo da ovaj plan modernizacije ne bude za par godina…

    Odgovori

  • Lija

    14.6.2023 #2 Author

    koliko li ce da traje

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...