premijerka u razgovoru sa administratorkom Američke agencije za razvoj

Brnabić: Srbija opredeljena za unapređenje saradnje sa SAD

SrbijaVesti

10.5.2023 18:53 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Brnabić: Srbija opredeljena za unapređenje saradnje sa SAD Brnabić: Srbija opredeljena za unapređenje saradnje sa SAD
Premijerka Srbije Ana Brnabić u sredu je u Beogradu u razgovoru sa administratorkom Američke agencije za razvoj (USAID) Samantom Pauer (Samantha Power) izjavila da je Srbija... Brnabić: Srbija opredeljena za unapređenje saradnje sa SAD

Premijerka Srbije Ana Brnabić u sredu je u Beogradu u razgovoru sa administratorkom Američke agencije za razvoj (USAID) Samantom Pauer (Samantha Power) izjavila da je Srbija opredeljena za unapređenje saradnje sa SAD vođena prilivom investicija američkih kompanija, rastućom trgovinskom razmenom robe i usluga i značajnom finansijskom podrškom kroz različite programe razvojne pomoći.

Brnabić je istakla da Vlada Srbije ceni sve rezultate postignute kroz saradnju sa USAID-om i pozdravila spremnost te agencije da doprinosi daljoj transformaciji u oblastima informacionih tehnologija i energetske efikasnosti, saopštila je vlada.

Premijerka je informisala Pauer o napretku Srbije u podršci tehnološkom preduzetništvu, što, kako je ocenila, vodi Srbiju ka cilju da postane još snažniji centar u oblasti inovacija koji ima potencijal za otvaranje novih radnih mesta za mlade.

Na sastanku je razgovarano o podršci USAID-a kroz aktivnosti u projektima „Preduzmi ideju“ i „Srbija inovira“, koji se odnose na okupljanje relevantnih strana kako bi se stvorio jak sistem koji podržava inovacije u Srbiji.

Razmotrene su mogućnosti za saradnju u različitim oblastima, poput veštačke inteligencije i razvoja biotehnologije u Srbiji, a posebno je istaknut značaj izgradnje BIO4 kampusa i podrške njegovom razvoju kao centru nove bioekonomije u Srbiji.

Brnanić je rekla da je Srbija pokretač povezivanja i razvoja u regionu, kao i da je inicijativa „Otvoreni Balkan“ odličan primer saradnje koji je uklonio brojne prepreke, čime je omogućen slobodan protok ljudi, roba, usluga i kapitala, kao i da će mladi iz celog regiona osetiti benefite.

Dodala je da se nada da će se u inicijativu „Otvoreni Balkan“ uključiti i druge zemlje iz regiona.

Pauer je istakla posvećenost USAID nameri da nastavi sa podrškom naporima Srbije u jačanju demokratskih institucija i podsticanja ekonomskog rasta predvođenog privatnim sektorom.

Ona je pozitivno ocenila dosadašnje rezultate koji su postignuti angažmanom te agencije i izrazila nameru USAID-a da i u narednim godinama radi na projektima kojima će biti obezbeđena podrška reformama.

Sastanku je prisustvovao i američki ambasador SAD u Srbiji Кristofer Hil (Christopher Hill).

  • Jj992

    10.5.2023 #1 Author

    Ma za svasta nesto je Srbija opredeljena

    Odgovori

  • SUZI

    10.5.2023 #2 Author

    Super, trebace godine dok mi dodjemo do napretka.

    Odgovori

  • STEPA

    12.5.2023 #3 Author

    Ma ludi smo bez njih

    Odgovori

  • HEPO

    1.10.2023 #4 Author

    Malo tamo
    Malo vamo

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...