Rok za realizaciju projekta četiri do pet godina

Država traži strateškog partnera za gradnju solarnih elektrana velikog kapaciteta

EkologijaInfrastrukturaSrbija

9.5.2023 16:03 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Država traži strateškog partnera za gradnju solarnih elektrana velikog kapaciteta Država traži strateškog partnera za gradnju solarnih elektrana velikog kapaciteta
Vlada Srbije je na osnovu Zakona o korišćenju obnovljivih izvora energije i Zakona o vladi, donela Odluku o sprovođenju postupka za izbor strateškog partnera... Država traži strateškog partnera za gradnju solarnih elektrana velikog kapaciteta

Vlada Srbije je na osnovu Zakona o korišćenju obnovljivih izvora energije i Zakona o vladi, donela Odluku o sprovođenju postupka za izbor strateškog partnera za projekat izgradnje, bez upravljanja i održavanja, samo-balansiranih solarnih elektrana velikog kapaciteta sa baterijskim sistemima za skladištenje električne energije u Srbiji.

Projekat će, kako je navedeno, biti razvijen, izgrađen i predat u vlasništvo AD Elektroprivreda Srbije (EPS) po sistemu „ključ u ruke”. Dakle, lice koje će biti vlasnik i investitor, odnosno koje će vršiti investitorska prava na izgradnji elektrane je EPS.

Dve komponente čine ovaj projekat: Solarna elektrane ukupne instalisane snage 1,000 MWac (odnosno 1,200 MWdc), i baterijski sistemi za skladištenje električne energije (ukupne instalisane snage od najmanje 200 MW i sposobnosti akumulacije najmanje 400 MWh električne energije).

Rok za realizaciju projekta je od četiri do pet godina, a period na koji se ugovor zaključuje je od šest do sedam godina.

„S obzirom da će EPS biti potpuni i jedini vlasnik projekta, svi izgrađeni proizvodni kapaciteti i pripadajuća infrastruktura, osim delova postrojenja za priključenje, koji prema propisima, moraju biti predati u vlasništvo operatorima prenosnog ili distributivnog sistema, biće uključeni u proizvodni portfolio EPS. Sva proizvedena električna energija solarnih elektrana i usluge ostvarene baterijskim sistemima, biće integrisani u operativne planove EPS“, piše u Odluci.

Naglašeno je i da ukupna instalisana snaga mora biti raspoređena u pet ili više nezavisnih solarnih elektrana, a da će lokacije na kojima će se one nalaziti, kao i broj i instalisanu snagu svake pojedinačne solarne elektrane, predložiti strateški partner.

Baterijski sistemi biće raspoređeni na jednoj ili više strateški važnih lokacija u okviru elektroenergetskog sistema Srbije, a lokacije na kojima će se oni nalaziti, takođe, će predložiti strateški partner.

Foto: Freepik.com

Osnovne obaveze strateškog partnera

Organizovanje finansiranja – obezbeđivanje pisma o zainteresovanosti za finansiranje kompletnih investicionih troškova od strane međunarodnih finansijskih institucija, odnosno renomiranih eksport kreditnih agencija.

Ponuđeno finansiranje treba da bude pogodno za javno finansiranje (kredit koji bi uzela država) uz dugi rok otplate (minimalno 18 godina) i uz ostale uslove prihvatljive za Srbiju.

Razvoj projekta – podrazumeva da strateški partner treba da izvrši preliminarnu analizu projekta do nivoa prethodne studije opravdanosti sa generalnim projektom.

„Ove aktivnosti podrazumevaju izbor optimalnih lokacija za izgradnju solarnih elektrana i baterijskih sistema za skladištenje energije, izradu odgovarajuće prostorno planske i tehničke dokumentacije, izradu odgovarajućih studija o ekološkoj i socijalnoj održivosti Projekta“, navedeno je u dokumentaciji.

Projektovanje – izrada tehničke dokumentacije neophodne za realizaciju projekta (Studiju opravdanosti sa Idejnim projektom, Projekat za građevinsku dozvolu, Projekat za izvođenje i Projekat izvedenog objekta).

Nabavka opreme, softverskih rešenja i usluga neophodnih za izgradnju – strateški partner će biti odgovoran za izvođenje radova na izgradnji svih komponenti projekta, što uključuje i dobijanje upotrebne dozvole i licence za proizvodnju električne energije.

Foto: Freepik.com

Početno upravljanje i održavanje projekta – strateški partner treba da upravlja i održava projekat tokom dve godine od njegove izgradnje i početka eksploatacije. Tokom tog perioda dužan je i da izvrši transfer znanja i obuči tehnički tim EPS-a da optimalno upravlja projektom, uključujući tehnike optimalnog planiranja proizvodnje solarnih elektrana, tehnike optimalnog upravljanja sistemima za praćenje sunca solarnih elektrana i tehnike optimalne upotrebe baterijskih sistema za skladištenje struje.

Kako će projekat biti razvijen, izgrađen i predat u vlasništvo EPS po sistemu „ključ u ruke“, pored izgradnje solarnih elektrana i baterijskih sistema za skladištenje električne energije, strateški partner u obavezi je da izvrši sve ostale potrebne aktivnosti, i da izgradi svu ostalu infrastrukturu neophodnu za normalno funkcionisanje projekta.

Strateški partner će, pored izgradnje solarnih elektrana i baterijskih sistema za skladištenje električne energije, biti u obavezi da izvrši sve ostale potrebne aktivnosti, kao i da izgradi svu ostalu infrastrukturu neophodnu za normalno funkcionisanje projekta.

Takođe, ima i obavezu pripremu terena za postavljanje solarnih elektrana i baterijskih sistema, izgradnju infrastrukture potrebne za priključenje solarnih elektrana i baterijskih sistema na elektroenergetski sistem, uključujući i proširenje prenosnih ili distributivnih kapaciteta, ukoliko je to potrebno.

Naglašeno je i da strateški partner mora da postavi telekomunikacione infrastrukture potrebne za praćenje rada i upravljanje solarnim elektranama i baterijskim sistemima. Izgradnju pristupnih puteva i ograđivanje izgrađene infrastrukture.

Obrazuje se i Radna grupa za izbor partnera

Vlada Srbije obrazovala je ovom Odlukom i radnu grupu za sprovođenje izbora strateškog partnera. Predsednica radne grupe je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović.

Zadaci Radne grupe su da sačini javni poziv, da prima, pregleda dostavljenu dokumentaciju i sprovodi postupak vrednovanja ponuda, kao i da sačini predlog ugovora i dostavi vladi na usvajanje predlog odluke o izboru strateškog partnera.

Po donošenju odluke Vlade Srbije o izboru strateškog partnera, radna grupa treba da sprovodi pregovore sa izabranim strateškim partnerom u cilju zaključenja ugovora, a po sprovedenim pregovorima sa izabranim strateškim partnerom dostavlja izveštaj vladi sa predlogom da se ugovor sa izabranim strateškim partnerom zaključi, ili da vlada donese drugu odluku o daljem postupku, u zavisnosti od rezultata pregovora.

Vrednovanje ponuda biće izvršeno primenom opštih kriterijuma, koji moraju biti u potpunosti ispunjeni za učešće, i posebnih kriterijuma, na osnovu kojih će se ocenjivati prijave, koje se rangiraju na osnovu zbira bodova posebnih kriterijuma.

Navedeno je i da je ovim kriterijumima potrebno osigurati da se izabere strateški partner koji poseduje dokaz o tehničkom i finansijskom kapacitetu za realizaciju ovog projekta, pri čemu podnosilac prijave treba da dostavi dokaz o uspešnom razvoju i/ili izgradnji za bar 25.000 MW elektroenergetskih projekata i godišnjem obrtu za poslednje tri godine od barem pet milijardi dolara po godini, sa više od 5.000 zaposlenih i sa brojem i strukturom stručnih kadrova koji će biti predmet posebnih kriterijuma.

  • ELLA

    9.5.2023 #1 Author

    Bitno da se posao da strancima. Samim tim i prihodi idu njima

    Odgovori

  • SENSEI

    10.5.2023 #2 Author

    Pa najbolje bi bilo da to bude neko sa prethodnim iskustvom

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...