Projektom bi se omogućilo stabilno snabdevanje tržišta naše zemlje sirovom naftom

Izgradnja naftovoda Mađarska-Srbija projekat od državnog značaja

SrbijaVesti

8.12.2023 08:18 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Izgradnja naftovoda Mađarska-Srbija projekat od državnog značaja Izgradnja naftovoda Mađarska-Srbija projekat od državnog značaja
Vlada Srbije usvojila je Zaključak kojim se Projekat „Izgradnja naftovoda Mađarska – Republika Srbija“ utvrđuje kao projekat od značaja za Republiku Srbiju, saopšteno je... Izgradnja naftovoda Mađarska-Srbija projekat od državnog značaja

Vlada Srbije usvojila je Zaključak kojim se Projekat „Izgradnja naftovoda Mađarska – Republika Srbija“ utvrđuje kao projekat od značaja za Republiku Srbiju, saopšteno je posle sednice.

Projekat je planiran listom prioritetnih investicija kao jedan od strateških u oblasti snabdevanja naftom, prenosi N1.

„Srbija se snabdeva uvoznom sirovom naftom samo iz jednog pravca, preko Republike Hrvatske, naftovodom ‘Janaf’, a izgradnjom novog naftovoda ka Mađarskoj biće obezbeđeno sigurnije snabdevanje domaće rafinerije, time i domaćeg tržišta“, saopštila je Vlada.

Projektom naftovoda bi se, kako se navodi, omogućilo stabilno snabdevanje tržišta Republike Srbije sirovom naftom, a nakon prerade i derivatima nafte, što je preduslov za ekonomski razvoj.

„Projekat naftovoda obezbediće potencijalno smanjenje ukupnih troškova sirove nafte za krajnjeg korisnika, imajući u vidu direktnu povezanost cevovodima do izvorišta, istovremeno bi bili smanjeni troškovi transporta i cena derivata nafte kao finalnog proizvoda. Takođe, projekat bi omogućio diversifikaciju pravaca snabdevanja sirovom naftom tako da bi Republika Srbija, pored trenutnog snabdevanja naftom iz hrvatskog naftovoda ‘Janaf’, imala mogućnost i snabdevanja naftovodom ‘Družba’“, navodi Vlada Srbije u saopštenju.

  • SHALIMAR

    10.12.2023 #1 Author

    Od izuzetnog drzavnog znacaja i za nas i za Madjarsku

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...