SAD zabeležile trgovinski deficit u prvih devet meseci ove godine

Nafta glavni američki izvozni proizvod prvi put od 2009.

Svet

5.12.2023 14:45 Autor: Vladimir Jokanović 3

Nafta glavni američki izvozni proizvod prvi put od 2009. Nafta glavni američki izvozni proizvod prvi put od 2009.
Od januara do septembra ove godine, SAD su prodale na svetska tržišta sirovu naftu u vrednosti 86 milijardi dolara. Nafta je postala glavna američka... Nafta glavni američki izvozni proizvod prvi put od 2009.

Od januara do septembra ove godine, SAD su prodale na svetska tržišta sirovu naftu u vrednosti 86 milijardi dolara. Nafta je postala glavna američka izvozna roba prvi put od 2009. godine, prema podacina nacionalne statističke službe.

Na drugom mestu su naftni proizvodi od kojih je prihodovano 83 milijarde dolara. Na trećem mestu su avioni, čija je prodaja u inostranstvu porasla za 19 procenata na 81 milijardu evra. Na četvrtom mestu je bio gas sa 50 milijardi dolara prihoda, a na petom mestu automobili sa 48 milijardi dolara prihoda, što je povećanje za 11 odsto.

Ukupan izvoz robe i usluga iz SAD u navedenom periodu bio je vredan 261,1 milijardu dolara, dok je vrednost izvoza bila 322,7 milijardi dolara. Sad su u prvih devet meseci tekuće godine zabeležile trgovinski deficit u iznosu 61,5 milijardi dolara, pokazuju podaci statističkog biroa.

Prema podacima američkog Ministarstva energetike u septembru je proizvodnja nafte u SAD porasla za 1,7 odsto na 13,24 miliona barela dnevno. SAD sada izvoze oko četiri miliona barela nafte dnevno, što je više od svih članica OPEC+, osim Saudijske Arabije, prenosi Komersant.

Podaci pokazuju da su SAD ostvarile trgovinski suficit u odnosu na Južnu i Centralnu Ameriku, Holandiju, Belgiju, Veliku Britaniju, Hong Kong, Australiju, Singapur i Saudijsku Arabiju, dok je deficit zabeležen u trgovini sa Kinom, EU, Japanom, Indijom, Švajcarskom, Brazilom, Tajvanom, Kanadom, Južnom Korejom i Izraelom.

  • SENSEI

    5.12.2023 #1 Author

    Nafta je ipak jedna od vodećih pokretača američkog izvoza

    Odgovori

  • SHALIMAR

    5.12.2023 #2 Author

    To je i bio cilj Amerike,zavadi pa vladaj!

    Odgovori

  • Maky

    6.12.2023 #3 Author

    Ocekivano s obzirom na krizu i rat u svetu, eto docekali su i to posle 14 godina

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...