Prva primena kaznenih mera za probijanje gornje granice cene

SAD uvele sankcije za dve kompanije koje isporučuju rusku naftu

SvetVesti

13.10.2023 12:23 Autor: Vladimir Jokanović 2

SAD uvele sankcije za dve kompanije koje isporučuju rusku naftu SAD uvele sankcije za dve kompanije koje isporučuju rusku naftu
SAD su uvele sankcije za dve kompanije koje isporučuju rusku naftu, u svojoj prvoj primeni mera osmišljenih da umanje prihode Moskve zbog rata u... SAD uvele sankcije za dve kompanije koje isporučuju rusku naftu

SAD su uvele sankcije za dve kompanije koje isporučuju rusku naftu, u svojoj prvoj primeni mera osmišljenih da umanje prihode Moskve zbog rata u Ukrajini.

Američko Ministarstvo finansija saopštilo je u sredu da su dve kompanije u UAE i Turskoj koristile usluge transporta sa sedištem u SAD dok su prevozile rusku nafttu kupljenu po višoj ceni od 60 dolara po barelu, kršeći ograničenja cena nafte koje su Rusiji nametnule zemlje G7 prošle godine, prenosi Financial Times.

Mere sankcija deo su širih napora zemalja G7 da ograniče priliv petrodolara Moskvi. G7 izdala je u četvrtak saopštenje u kojem je navela „rizike kršenja“ pravila o ograničenju cena. Američko ministarstvo finansija navelo je da sankcionisanje dve kompanije pokazuje posvećenost SAD smanjenju ruskih resursa za vođenje rata, kao i sprovođenju gornje granice cena.


Nova primena sankcija dolazi u trenutku kada američka administracija pokušava da izvrši pritisak na Kremlj zbog rata u Ukrajini i da pokaže podršku Kijevu nakon što je Kongres nedavno izostavio odluku o nameni dodatnih sredstava ukrajinskoj vladi.

Visoki zvaničnik Ministarstva finansija rekao je da je prihod od poreza na naftu u Rusiji opao za 45 odsto od januara do avgusta ove godine u poređenju sa istim periodom 2022. godine. Istovremeno, Rusija sve više uspeva da izbegne sankcije za većinu svog izvoza nafte. Oko tri četvrtine ruske sirove nafte transportovano je u avgustu bez usluga zapadnog osiguranja.

Ministarstvo finansija SAD saopštilo je da je uvelo sankcije kompaniji Lumber Marine sa sedištem u UAE za isporuku ruske sirove nafte kupljene po ceni višoj od 75 dolara po barelu brodom SCF Primorye. Sankcionisana turska kompanija Ice Pearl Navigation Corp, koja je prevozila rusku naftu plaćenu više od 80 dolara po barelu. Obe kompanije koristile su američke dobavljače usluga za isporuku nafte.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...