Isporuke "crnog zlata" po ograničenoj ceni

Indija uvozi rusku naftu tankerima sa zapadnim dozvolama

AnalizaSvetVesti

16.12.2022 11:33 Autor: Vladimir Jokanović 0

Indija uvozi rusku naftu tankerima sa zapadnim dozvolama Indija uvozi rusku naftu tankerima sa zapadnim dozvolama
Ruska sirova nafta otprema se u Indiju tankerima koje su osigurale zapadne kompanije, što bi trebalo da znači da je njena cena u okviru... Indija uvozi rusku naftu tankerima sa zapadnim dozvolama

Ruska sirova nafta otprema se u Indiju tankerima koje su osigurale zapadne kompanije, što bi trebalo da znači da je njena cena u okviru ograničenja koje su prihvatile zapadne zemlje na predlog G7. To bi takođe moglo da znači da Moskva nije prekinula izvoz u zemlje koje su prihvatile ograničenje cene.

Prema ograničenju koje je stupilo na snagu 5. decembra, kupci ruske nafte mogu da pristupe zapadnim uslugama kao što su osiguranje transporta i posredništvo, koji su temelj globalne pomorske trgovine naftom, samo ako potvrde da su je platili manje od 60 dolara po barelu, prenosi Financial Times.

Britanski list zaključuje da bi to mogao biti prvi znak da je Moskva odustala od svog obećanja da će blokirati pomorske isporuke zemljama koje se pridržavaju ograničenja cene. Ukoliko je taj zaključak dobar, onda bi to moglo da ublaži zabrinutost industrije zbog nestašice nafte u idućoj godini.

Prema podacima specijalizovanih kompanija za praćenje tereta, navodno je identifikovano sedam brodova za koje postoji velika sigurnost da isporučuju naftu iz Rusije. Brodovi i tereti osigurani su kod zapadnih kompanija, a singapurski operater Essential, koji je jedan od prevoznika, naveo je da ima potvrdu da je teret koji nosi u skladu sa propisima o ograničenju cene.

Foto: Beta/AP

Sedam tankera sa naftom isplovilo je iz ruskih luka na Baltiku, a njihova krajnja destinacija su rafinerije u Indiji, koja je postala jedan od najvećih kupaca ruske nafte od početka rata u Ukrajini u februaru. Kremlj i indijske rafinerije Reliance i Bharat Petroleum Corporation Limited, na koje glase otpremnice, nisu komentarisali prethodne navode.

Zapadni lideri koji su se dogovorili o uvođenju gornje granice cene za izvoz ruske nafte, najavili su to kao značajno multinacionalno dostignuće u energetskoj diplomatiji i udarac na prihode Moskve od izvoza ovog energenta. To bi pre svega trebalo da umanji sposobnost Rusije da finansira rat u Ukrajini, ali Foreign Policy navodi da cena nije dovoljno niska da bi mogla bitno da utiče na ruske prihode.

Ruska nafta se u poslednjih nekoliko godina uglavnom prodavala po ceni nižoj od 60 dolara, a od početka rata u Ukrajini, veliki uvoznici poput Indije i Kine, kupovali su rusku naftu sa velikim popustima. Glavni ruski proizvod, nafta Ural prodavala se ove godine po ceni od 20 do 40 dolara za barel.

Foreign Policy ocenjuje da cena limitirana na 60 dolara za barel neće poremetiti ratne planove Moskve, kao što nije izazvala ni zabrinutost na globalnom tržištu nafte. Cena referentne nafte Brent nije značajno porasla nakon odluke o uvođenju ograničenja, a čak je padala u danima nakon što je doneta odluka G7 i zapadnih zemalja.

Evropska unija preispitaće visinu gornje granice cene za uvoz ruske nafte idućeg meseca, jer je nekoliko istočnoevropskih i baltičkih zemalja pozvalo Brisel da smanji limit na 30 do 40 dolara po barelu. Istovremeno, Grčka, Kipar i Malta, koje su udvostručile trgovinu ruskom naftom od početka rata, zalažu se za povećanje gornje granice cene.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...