Članice G7, Australija i EU ograničile cenu ruske nafte na 60 dolara

Vrednost nafte na svetskim tržištima naglo pada

Svet

6.12.2022 12:37 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Vrednost nafte na svetskim tržištima naglo pada Vrednost nafte na svetskim tržištima naglo pada
Cene nafte porasle su u ponedeljak na međunarodnim tržištima iznad 88 dolara nakon što je Evropska unija (EU) uvela embargo na rusku naftu i... Vrednost nafte na svetskim tržištima naglo pada

Cene nafte porasle su u ponedeljak na međunarodnim tržištima iznad 88 dolara nakon što je Evropska unija (EU) uvela embargo na rusku naftu i zajedno sa članicama G7 odredila limit za njenu cenu.

Na jutarnjem trgovanju zabeležen je nagli pad. Tako se, prema podacima objavljenim na sajtu OilPrice, u trenutku pisanja ovog izveštaja Brent naftom trgovalo po ceni od 81,52 dolara, dok je vrednost WTI nafte 75,83 dolara.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njeni saveznici potvrdili su u nedelju odluku donesenu u oktobru prema kojoj smanjuju proizvodnju dva miliona barela dnevno, a pažnja je preusmerena na embargo EU na rusku naftu, prenosi Mina.

Embargo na naftu koja se doprema brodovima stupio je na snagu u ponoć, a paralelno su članice G7, Australija i EU ograničile cenu ruske nafte 60 dolara, tvrdeći da žele Rusiji smanjiti prihod za finansiranje invazije u Ukrajini.

Mehanizam bi trebalo da funkcioniše kroz zabranu osiguravačima i prevoznicima da pružaju usluge za rusku naftu.

Rusija je poručila da neće prodavati naftu zemljama koje ograniče njenu cenu, što bi moglo značiti znatno smanjeno snabdevanje tržišta.

Podsticaj cenama pružilo je i ublažavanje mera suzbijanja pandemije korona virusa u Kini, koje su ove godine zakočile ekonomsku aktivnost i potražnju za energentima. Politika nulte tolerancije prema virusu Covid-19 izazvala je proteklih dana proteste u nizu kineskih gradova.

„Gledano iz perspektive OPEC+, sigurno je teško izrađivati pouzdane prognoze, s obzirom na takvo okruženje i konstante promene situacije sa korona virusom u Kini, koja trenutno više obećava, gledano iz perspektive potražnje“, tumači Kreg Erlam (Craig Erlam) iz kompanije OANDA.

OPEC je odvojeno objavio da je barel korpe nafte njegovih članica u petak pojeftinio 42 centa, na 83,97 dolara.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...