Rast cena podstaknut slabljenjem dolara i potencijalnim oporavkom kineske potražnje

Vrednost nafte kreće se prema 88 dolara

SvetVesti

1.12.2022 10:31 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Vrednost nafte kreće se prema 88 dolara Vrednost nafte kreće se prema 88 dolara
Cene nafte porasle su na međunarodnim tržištima iznad 85 dolara po barelu, podstaknute naznakama tesnog snabdevanja, slabijim dolarom i očekivanjima da će doći oporavka... Vrednost nafte kreće se prema 88 dolara

Cene nafte porasle su na međunarodnim tržištima iznad 85 dolara po barelu, podstaknute naznakama tesnog snabdevanja, slabijim dolarom i očekivanjima da će doći oporavka potražnje u Kini.

Na londonskom tržištu u sredu je cena barela na popodnevnoj sesiji iznosila je 85,37 dolara. Aktivnije se trgovalo ugovorima s rokovima isporuke u februaru u kojima je porasla na 86,81 dolara. Na američkom tržištu vrednost “crnog zlata” iznosila je 80,63 dolara, prenosi agencija Mina.

Cene su pred zatvaranje trgovanja u utorak “ohladila” nagađanja da će proizvođači naredne nedelje zadržati proizvodnju na sadašnjem nivou, uprkos zabrinutosti za kinesku potražnju.

Prema podacima objavljenim na sajtu OilPrace.com, trenutno se Brent naftom trguje po ceni od 87,38 dolara, dok je vrednost teksaške WTI nafte 81 dolar po barelu.

Ipak, u sredu su cene porasle nakon što je objavljeno da su zalihe sirove nafte u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) prošle nedelje pale 7,9 miliona barela, što ukazuje na tesno snabdevanje.

Zabrinutost za snabdevanje dodatno je podstakao čelnik Međunarodne agencije za energiju (IEA) Fatih Birol izjavom da bi se ruska proizvodnja sirove nafte do kraja prvog tromesečja sledeće godine mogla smanjiti oko dva miliona barela dnevno.

Rusija neće isporučivati naftu zemljama koje ograniče njenu cenu, rekla je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova (Maria Zakharova).

Rast cena podstakla su i očekivanja da će se kineska potražnja, nakon pada broja zaraženih korona virusom, oporaviti. Tržišta nagađaju da su protesti tokom prošlog vikenda naveli Peking da ublaži ograničenja putovanja.

Cene je podržalo i slabljenje dolara, koje jača kupovnu moć kupaca s drugim valutama, a time i potražnju.

U odvojenom izveštaju Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) je objavila da je barel korpe nafte njenih članica u utorak iznosio 83,42 dolara.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...