Chevron potencijalno širi poslovanje u Venecueli

Cene nafte blizu 86 dolara

SvetVesti

25.11.2022 10:28 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Cene nafte blizu 86 dolara Cene nafte blizu 86 dolara
Cene nafte pale su u četvrtak ispod 85 dolara, jer su trgovci informaciju o cenovnom ograničenju za rusku naftu, koje razmatra Grupa sedam najrazvijenijih... Cene nafte blizu 86 dolara

Cene nafte pale su u četvrtak ispod 85 dolara, jer su trgovci informaciju o cenovnom ograničenju za rusku naftu, koje razmatra Grupa sedam najrazvijenijih ekonomija (G7), protumačili kao signal o nesmetanom izvozu, ublažavajući zabrinutost u pogledu ponude.

Na jutarnjem trgovanju beleži se blagi rast, pa se Brent naftom trenutno trguje po ceni od 85,90 dolara po barelu. Cena barela teksaške WTI nafte je 78,65 dolara, navodi se na sajtu OilPrice.

Na stabilizaciju tržišta je uticala vest da se G7 sprema da postavi višu granicu za cene ruske nafte od trenutnih. Ova mogućnost je ublažila zabrinutost u pogledu ponude.

G7 razmatra mogućnost ograničavanja cene ruske nafte koja se isporučuje morem na 65 do 70 dolara po barelu, rekao je neimenovani evropski zvaničnik. Viša granica potencijalno bi podstakla Rusiju da nastavi s prodajom nafte, što bi smanjilo rizik od nedovoljne ponude, prenosi agencija Mina.

Kremlj je u četvrtak saopštio da Rusija ne planira da isporučuje naftu i gas zemljama koje podržavaju ograničenja cena, dodajući da će konačnu odluku doneti nakon analize brojeva.

„Kada se uzme u obzir da Rusija trenutno izvozi naftu po ceni nižoj od predložene granice, može se reći da ograničenje cene automatski podrazumeva nesmetan ruski izvoz“, rekao je Tamaš Varga (Tamas Varga) iz kompanije PVM Oil.

Neočekivano snažan rast zaliha benzina u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) prošle sedmice i strože mere povezane sa pandemijom korona virusa u Kini uticali su na cene.

Američke zalihe sirove nafte smanjene su 3,7 miliona barela, tri puta više nego što su analitičari prognozirali u anketi koju je sproveo Reuters.

Kina je u sredu prijavila najveći dnevni broj slučajeva zaraženih virusom Covid-19 od početka pandemije, a lokalne vlasti su pooštrile epidemiološke mjere, što je dodatno podstaklo zabrinutost investitora u vezi sa ekonomskim rastom i potražnjom za gorivom.

Pažnju tržišta privukla je i informacija da bi SAD uskoro mogle odobriti naftnom gigantu Chevron proširenje poslovanja u Venecueli i prodaju venecuelanske nafte, nakon što vlada ove zemlje i opozicija u Karakasu ponovo započnu političke pregovore, tvrde četiri upućena izvora.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...