Nagli pad cena zbog plana G7 da limitira vrednost ruskih energenata

Evropska nafta ispod 85 dolara po barelu  

BerzaEUSvet

24.11.2022 10:31 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Evropska nafta ispod 85 dolara po barelu   Evropska nafta ispod 85 dolara po barelu  
Cene sirove nafte pale su u sredu na međunarodnim tržištima ispod 86 dolara po barelu pod uticajem informacije da bi cenovni limit za rusku... Evropska nafta ispod 85 dolara po barelu  

Cene sirove nafte pale su u sredu na međunarodnim tržištima ispod 86 dolara po barelu pod uticajem informacije da bi cenovni limit za rusku naftu koji planira grupa G7 trebalo da bude viši od njene sadašnje tržišne cene.

Na londonskom tržištu cena barela je krajem dana bila niža za 2,82 dolara, i iznosila je 85,54 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 2,62 dolara nižoj ceni od 78,33 dolara po barelu, prenosi Mina pozivajući se na SEEbiz. U trenutku pisanja ovog izveštaja severnomorska nafta Brent je na nivou od oko 84,90 dolara, a teksaška WTI 77,60 dolara po barelu, prema podacima sa OilPice.com.

Tržište se fokusiralo na informaciju da bi limit za cenu ruske nafte na sastanku G7 mogao biti postavljen iznad nivoa po kojem se trenutno trguje, rekao je Đovani Stanovo (Giovanni Stanuovo) iz UBS.

Grupa sedam najrazvijenijih zemalja sveta želi da ograniči cenu barela ruske nafte koja se doprema brodovima unutar raspona od 65 do 70 dolara po barelu, rekao je neimenovani evropski zvaničnik.

Na tržištu severozapadne Evrope barel ruske nafte Urals trenutno košta 62 do 63 dolara, a na mediteranskom tržištu oko 67 do 68 dolara po barelu.

Visoki zvaničnik američkog Ministarstva finansija rekao je u utorak da će se taj limit verovatno prilagođavati nekoliko puta godišnje.

Informacija se nadovezala na zabrinutost za potražnju u najvećem uvozniku sirove nafte – Kini, zbog novog talasa zaraze korona virusom. Šangaj je pooštrio mere suzbijanja korona virusa. Snižavanje cena dolazi i kao posledica procene Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) da bi rast svetske ekonomije trebalo snažno da uspori u idućoj godini.

Pažnja tržišta sada se okreće objavi zapisnika sa sednice američke centralne banke u novembru, u potrazi za nagoveštajima mogućeg pada aktivnosti ili daljeg podizanja kamatnih stopa u SAD.

  • MAJALG

    26.11.2022 #1 Author

    Ovo je malo kondtantniji trend u padu cene nafte u poslednjih sest meseci, videcemo da li ce se nastaviti ovaj pad i u narednom periodu.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...