Komersant: Poljska se ne odriče ruske nafte

Orlen uputio ponudu Transneftu za tri miliona tona nafte

Firme u fokusuSvetU fokusu

17.11.2022 13:46 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Orlen uputio ponudu Transneftu za tri miliona tona nafte Orlen uputio ponudu Transneftu za tri miliona tona nafte
Poljska planira da nastavi da kupuje rusku naftu naredne godine preko naftovoda Družba, uprkos obećanjima vlasti zemlje da će se pridružiti sankcijama Evropske unije... Orlen uputio ponudu Transneftu za tri miliona tona nafte

Poljska planira da nastavi da kupuje rusku naftu naredne godine preko naftovoda Družba, uprkos obećanjima vlasti zemlje da će se pridružiti sankcijama Evropske unije (EU).

Naime, najveći poljski prerađivač nafte Orlen poslao je ponudu ruskoj kompaniji za transport nafte i gasa Transneft za tri miliona tona nafte kroz naftovod Družba naredne godine, objavio je ruski list Komersant, pozivajući se na izvor u poljskoj naftnoj industriji, prenela je Mina.

Transneft je potvrdio narudžbinu ne precizirajući od kojih kompanija dolazi i tražene količine, prenose Nezavisne novine i agencija Mina, uz podsećanje da embargo EU na pomorske isporuke ruske nafte stupa na snagu 5. decembra.

Iako se ne odnosi na isporuke preko naftovoda Družba, Nemačka i Poljska, koje naftu dobijaju preko severnog kraka naftovoda, zvanično su najavile da će se dobrovoljno odreći ruske nafte početkom naredne godine.

Komersant ističe da poljska naftna kompanija ima aktivne dugoročne ugovore sa Transneftom, a poljski ministar spoljnih poslova Zbignjev Rau je početkom sedmice rekao da Orlen rizikuje da plati kaznu u slučaju jednostranog povlačenja iz sporazuma.

Poljski Orlen trenutno ne kupuje rusku naftu na spot tržištu, ali nastavlja da je dobija po dugoročnim ugovorima sa Tatneftom (2,4 miliona tona godišnje do 2024. godine) i Rosneftom (3,6 miliona tona godišnje).

Ugovor sa Rosneftom je obnovljen na dve godine u martu 2021. i, po svemu sudeći, i dalje će važiti u januaru i februaru naredne godine, piše Komersant.

Komentarišući to pitanje, potpredsjednik Transnefta, Sergej Andronov, rekao je da pored ponuda klijenata kompanije, koji koriste južni krak naftovoda „Družba“, postoje ponude poljskih potrošača za isporuke preko Belorusije naredne godine.

Andronov je dodao da se nada da će nemački kupci ruske nafte biti jednako razumni u pogledu obezbeđivanja stabilnih zaliha nafte iz Rusije.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...