Vrednost barela u padu nakon dva dana rasta zbog geopolitičkih faktora

Pandemijska situacija u Kini, rat u Ukrajini i napad na tanker određuju cenu nafte

SvetVesti

17.11.2022 10:19 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Pandemijska situacija u Kini, rat u Ukrajini i napad na tanker određuju cenu nafte Pandemijska situacija u Kini, rat u Ukrajini i napad na tanker određuju cenu nafte
Na evropskom i američkom tržištu cene su naglo porasle nakon napada na tanker u utorak u blizini obale Omana. Brod je pretrpeo manju štetu,... Pandemijska situacija u Kini, rat u Ukrajini i napad na tanker određuju cenu nafte

Na evropskom i američkom tržištu cene su naglo porasle nakon napada na tanker u utorak u blizini obale Omana. Brod je pretrpeo manju štetu, a incident je naglasio geopolitičke rizike na najprometnijim svetskim rutama za prevoz nafte, prenosi Mina.

Cene nafte stabilizovale su se u sredu blizu 94 dolara po barelu, ali u jutrošnjem trgovanju beleži se trend pada, tako da je u devet časova po srednjoevropskom vremenenu barel severnomorske Brent nafte koštao 92,72 dolara, a teksaške WTI 85,21 dolar.

Tri izvora potvrdila su Reutersu sumnju da je tanker napala bespilotna letelica. Izraelski zvaničnik optužio je za napad Iran, i to dronom Shahed-136.

Podršku cenama pružila je u utorak i privremena obustava isporuka nafte istočnoj Evropi cevovodom Družba, prema operaterima u Mađarskoj i Slovačkoj. Obustava isporuka vremenski se poklopila s eksplozijom od pada rakete u istočnoj Poljskoj, u blizini granice s Ukrajinom, u kojoj su poginule dve osobe, što je povećalo opasnost od širenja rusko-ukrajinskog sukoba.

„Međutim, tržište se, nakon početnog ‘refleksnog rasta cena nafte’ smirilo, ogledajući značajnu dozu razboritosti u odgovorima koji će uslediti kako bi se izbegla eskalacija“, rekao je Stiven Ins (Stephen Innes) iz kompanije SPI Asset Management.

Strah od eskalacije koji je zavladao neposredno nakon eksplozije uveliko je ublažila i izjava američkog predsednika Džoa Bajdena (Joe Biden) da projektil verovatno nije ispaljen iz Rusije, dodao je Ins.

Raspoloženje na tržištu pomućuje rast broja novih slučajeva zaražavanja korona virusom u Kini, nakon ublažavanja mera suzbijanja virusa početkom sedmice.

Međunarodna agencija za energiju (IEA) procenila je ove nedelje da će rast potražnje za naftom u narednoj godini usporiti na 1,6 miliona barela dnevno, s ovogodišnjih 2,1 milion barela dnevno.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) snizila je pre toga prognozu rasta globalne potražnje za naftom u ovoj godini, peti put od aprila, ističući sve veće ekonomske izazove.

Podršku cenama pružili su i podaci iz američke industrije koji su pokazali neočekivano veliki pad zaliha sirove nafte u Sjedinjenim Američkim Državama u prošloj sedmici, oko 5,8 miliona barela, tvrde tržišni izvori s uvidom u izveštaj Američkog instituta za naftu (API).

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...