Revidirana prognoza OPEC-a

Manji rast potražnje zbog geopolitičke i ekonomske neizvesnosti

AnalizaSvetU fokusu

15.11.2022 10:21 Autor: Vladimir Jokanović 0

Manji rast potražnje zbog geopolitičke i ekonomske neizvesnosti Manji rast potražnje zbog geopolitičke i ekonomske neizvesnosti
OPEC je revidirao svoju prognozu rasta globalne potražnje za naftom za 2022. godinu za 0,1 miliona barela dnevno na 2,5 miliona. Prognoza za 2023.... Manji rast potražnje zbog geopolitičke i ekonomske neizvesnosti

OPEC je revidirao svoju prognozu rasta globalne potražnje za naftom za 2022. godinu za 0,1 miliona barela dnevno na 2,5 miliona. Prognoza za 2023. godinu takođe je revidirana na 2,2 miliona barela dnevno, što je pad od 0,1 milion barela, navedeno je u Mesečnom izveštaju OPEC-a za novembar.

OPEC procenjuje da će potražnja za naftom u zemljama Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) da poraste za oko 1,3 miliona barela dnevno u 2022. godini dok se očekuje rast i u zemljama koje nisu članice OECD-a za oko 1,2 miliona, prenosi Komersant.

„Drugi kvartal ove godine bio je revidiran naviše zbog veće potražnje za naftom od očekivane u glavnim zemljama potrošačima OECD-a. Međutim, potražnja u trećem i četvrtom kvartalu revidirana je naniže zbog kineske politike nulte tolerancije virusa Covid-19, tekuće geopolitičke neizvesnosti i slabljena ekonomske aktivnosti“, navodi OPEC.

Prognoza rasta globalne potražnje za naftom u idućoj godini je 2,2 miliona barela. Očekuje se da će rast biti 0,3 miliona u zemljama OECD-a i 1,9 miliona u zemljama izvan organizacije. Prema izveštaju OPEC-a očekuje se da će rast potražnje biti ometen neizvesnošću u vezi sa ekonomskim aktivnostima, merama suzbijanja širenja korona virusa i geopolitičkim faktorima.

Krajem oktobra OPEC je predvideo da će globalna potražnja za energijom nastaviti da raste visokim tempom, dok se naftna industrija suočava sa rizicima nedovoljnog ulaganja. Očekuje se da će ukupna potražnja za energijom porasti sa 286 miliona barela dnevno u naftnom ekvivalentu na 351 milion barela, prema prognozi OPEC-a za tržište nafte do 2045. godine.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...