Kineski uvoz sirove nafte u septembru bio dva odsto niži

Cene „crnog zlata“ na svetskim tržištima osciliraju

SvetVesti

26.10.2022 10:41 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Cene „crnog zlata“ na svetskim tržištima osciliraju Cene „crnog zlata“ na svetskim tržištima osciliraju
Cene nafte porasle su u utorak na blizu 94 dolara podstaknute slabijim dolarom i zabrinutošću za snabdevanje, posebno nakon izjave ministra Saudijske Arabije da... Cene „crnog zlata“ na svetskim tržištima osciliraju

Cene nafte porasle su u utorak na blizu 94 dolara podstaknute slabijim dolarom i zabrinutošću za snabdevanje, posebno nakon izjave ministra Saudijske Arabije da se prodajom tog energenta iz zaliha manipuliše tržištima. Na jutarnjem trgovanju beleži se pad.

Prema podacima objavljenim na sajtu OilPrice, trenutna cena Brent nafte iznosi 92,23 dolara. Teksaškom WTI naftom trguje se po ceni od 84,34 dolara.

U utorak je nafta na jutarnjem trgovanju pojeftinila više od jednog dolara zbog naznaka da dolazi do usporavanja ekonomskih aktivnosti u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) i Kini, koje su dva najveća svetska potrošača ovog energenta, prenosi agencija Mina, pozivajući se na SEEbiz.

Podaci kineske vlade objavljeni u ponedeljak pokazali su da je uvoz sirove nafte u septembru bio dva odsto niži u odnosu na isti mesec prošle godine, čime je nastavljen trend slabijeg uvoza, praćen skromnijim prometom u maloprodaji.

Poslovne aktivnosti u SAD smanjene su u oktobru četvrti mesec zaredom, a potražnja slabi u industrijskom i uslužnom sektoru, pokazao je mesečni izveštaj kompanije S&P Global.

Izvršni direktor investicione banke Goldman Sachs Dejvid Solomon (David Solomon) saopštio je u utorak da je recesija u SAD po njegovom mišljenju „vrlo izvesna“, kao i da je u Evropi možda već i nastupila.

Na popodnevnom trgovanju cene su promenile smer zbog slabljenja vrednosti dolara, koji podstiče potražnju kupaca s drugim valutama.

Podsticaj cenama pružila je i izjava saudijskog ministra energetike princa Abdulaziza bin Salmana, koji je rekao da se zalihe energenata koriste kao mehanizam za manipulaciju tržištima.

SAD i države partneri u Međunarodnoj agenciji za energiju (IEA) odlučile su da na tržište plasiraju 180 miliona barela nafte iz zaliha s namerom da ograniče rast cena.

Salman je upozorio i da bi cena potpunog iscrpljivanja proizvodnih kapaciteta bila visoka.

OPEC je odvojeno objavio da je cena barela korpe nafte njegovih članica u ponedeljak iznosila 92,17 dolara, što znači da je ostala gotovo nepromenjena u odnosu na kraj prošle nedelje.

  • IVAN

    26.10.2022 #1 Author

    Tako ce i biti i u narednim mesecima

    Odgovori

  • Tina

    29.10.2022 #2 Author

    Cena nafte uvek varira, a najvise u kriznim vremenima

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...