rast cena usled nade da će kina ublažiti korona mere

Vrednost nafte na međunarodnim tržištima iznad 93 dolara

Svet

22.10.2022 08:58 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Vrednost nafte na međunarodnim tržištima iznad 93 dolara Vrednost nafte na međunarodnim tržištima iznad 93 dolara
Cene nafte porasle su u petak iznad 93 dolara, podstaknute nadom da će ublažene korona mere u Kini podržati potrošnju koja je zasenila strah... Vrednost nafte na međunarodnim tržištima iznad 93 dolara

Cene nafte porasle su u petak iznad 93 dolara, podstaknute nadom da će ublažene korona mere u Kini podržati potrošnju koja je zasenila strah od usporavanja ekonomije zbog podizanja kamatnih stopa u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD).

Na londonskom tržištu cena barela je nakon podneva bila viša za jedan dolar i iznosila je 93,38 dolara. U Njujorku se barelom trgovalo po 1,14 dolara višoj ceni, od 85,65 dolara, prenosi Mina.

Trgovci su ove sedmice sa pažnjom pratili govore zvaničnika američke centralne banke, Federalne rezerve (Fed), o inflaciji i kamatnim stopama.

„U borbi protiv visoke inflacije, centralna banka pokušava da zakoči ekonomiju i nastaviće da podiže kratkoročnu planiranu vrednost kamatnih stopa“, rekao je u četvrtak predsednik Fed-ove kancelarije u Filadelfiji, Patrik Harker (Patrick Harker).

Strahovanja od posustajanja potražnje za gorivom u uslovima slabog ekonomskog rasta ponovo su poslepodne uzmakla pred nadom da će Kina ublažiti stroge mere suzbijanja oCvida-19 i podstaći potrošnju goriva.

Bloomberg News objavio je u četvrtak da Peking razmatra skraćivanje karantina za posetioce iz inostranstva sa deset na sedam dana. Peking još nije službeno potvrdio da će to učiniti.

„Snažna reakcija tržišta na objavu tog izveštaja korisno nam je dočarala što možemo očekivati nakon što se ukinu stroga ograničenja”, rekao je analitičar PVM-a Stiven Brenok (Stephen Brennock).

Kina, najveći svetski uvoznik sirove nafte, i ove godine pribegava strogim merama suzbijanja Covida-19, što je uveliko opteretilo poslovne i ekonomske aktivnosti i smanjilo potražnju za gorivom.

Naftna tržišta podržava i skoro stupanje na snagu zabrane uvoza ruske nafte i derivata u Evropskoj uniji (EU) i odluka Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njenih saveznica o smanjenju proizvodnje od novembra za dva miliona barela dnevno.

U odvojenom izveštaju OPEC je objavio da je barel korpe nafte njegovih članica u četvrtak poskupeo 3,19 dolara na 92,48 dolara.

Tagovi
CENE NAFTA SVET
  • Milovan94

    23.10.2022 #1 Author

    Međunarodno tržište nafte od kako traje kriza je stalno nestabilno

    Odgovori

  • MAJALG

    23.10.2022 #2 Author

    I dalje je nepredvidivo trziste naftnih derivata, i nema naznaka skorije stabilizacije.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...