Curenje otkriveno 11. oktobra u centralnoj Poljskoj

Popravljen naftovod kojim ruska nafta ide u Nemačku

Svet

17.10.2022 09:08 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Popravljen naftovod kojim ruska nafta ide u Nemačku Popravljen naftovod kojim ruska nafta ide u Nemačku
Poljski operater naftovoda Družba saopštio je da je otklonio curenje zbog kojeg je deo naftovoda od Rusije do Nemačke bio zatvoren. Operater PERN naveo... Popravljen naftovod kojim ruska nafta ide u Nemačku

Poljski operater naftovoda Družba saopštio je da je otklonio curenje zbog kojeg je deo naftovoda od Rusije do Nemačke bio zatvoren.

Operater PERN naveo je da je od 15. oktobra istakao da su njegove tehničke službe vratile punu funkcionalnost oštećene linije cevovoda, koji snabdeva sirovom naftom nemačke kupce-kompanije, kao i da je istraga o uzroku curenja u toku, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Curenje je otkriveno 11. oktobra u blizini sela Zuravice u centralnoj Poljskoj. Kompanija je ranije objavila da su preliminarne provere pokazale da je curenje verovatno slučajno. Vlada Nemačke je 12. oktobra naglasila da se isporuke nafte nastavljaju u dve ključne rafinerije uprkos curenju.

Do otkrića curenja došlo je usred bezbednosnih zabrinutosti oko snabdevanja Evrope energijom nakon što su gasovodi Severni tok u Baltičkom moru nedavno izazvali curenje za koje zvaničnici i na Zapadu i u Rusiji kažu da su uzrokovani sabotažom.

Evropa se takođe suočava sa teškom energetskom krizom kao rezultatom invazije Moskve na Ukrajinu, koja je prekinula snabdevanje mnogim zemljama. Mreža naftovoda Družba (Prijateljstvo) pumpa naftu sa Urala u Evropu kroz severni krak koji prolazi kroz Poljsku i južni krak koji prolazi kroz Ukrajinu.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...