snabdeva "crnim zlatom" čitavu centralnu evropu

Otkriveno curenje na naftovodu “Družba”

EUSvetVesti

12.10.2022 11:11 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Otkriveno curenje na naftovodu “Družba” Otkriveno curenje na naftovodu “Družba”
Poljski operater PERN utvrdio je curenje na jednom kraku naftovoda sistema “Družba” koji naftu doprema iz Rusije u Evropu. To će dodatno uneti zabrinutost... Otkriveno curenje na naftovodu “Družba”

Poljski operater PERN utvrdio je curenje na jednom kraku naftovoda sistema “Družba” koji naftu doprema iz Rusije u Evropu. To će dodatno uneti zabrinutost u pogledu evropske energetske sigurnosti nakon curenja na gasovodima “Severni tok”, prenosi Mina pozivajući se na SEEbiz.

Otkriće curenja, koje je PERN rekao da je otkrio u utorak, dolazi u trenutku kada se Evropa suočava s ozbiljnom energetskom krizom nakon invazije Moskve na Ukrajinu zbog koje je poremećeno snabdevanje gasom.

PERN je rekao da u ovom trenutku uzroci curenja nisu poznati. Otkriven je u delu cevi oko 70 kilometara od centralnog poljskog grada Ploka. Naftovod “Družba” jedan je od najvećih na svetu, a snabdeva ruskom naftom veći deo centralne Evrope, uključujući Nemačku, Poljsku, Belorusiju, Mađarsku, Slovačku, Češku i Austriju.

Druga linija naftovoda i drugi elementi PERN-ove infrastrukture rade normalno, rekao je PERN.

„U ovom trenutku sve službe PERN-a (tehničke, operativne, unutarnje vatrogasne jedinice i zaštite okoline) preduzimaju mjere u skladu s algoritmima predviđenim za ovu vrstu situacije“, rekao je operater.

Portparol češkog operatera naftovoda MERO rekao je da nisu primećene nikakve promene u tokovima prema Češkoj.

Za curenje u podmorskim naftovodima “Severni tok” 1 i 2  Rusija i zapadne zemlje okrivljuju sabotažu.

Zasad nije jasno koliko je značajno curenje naftovoda “Družba”.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...