Dostignut apsolutni rekord usled velike tražnje i manjka tankera

Brodski transport tečnog gasa gotovo 400.000 dolara po danu

SvetU fokusuVesti

11.10.2022 15:40 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Brodski transport tečnog gasa gotovo 400.000 dolara po danu Brodski transport tečnog gasa gotovo 400.000 dolara po danu
Cene brodskog transporta tečnog prirodnog gasa (TPG) dostigle su rekordno visok nivo, a nastojanja evropskih zemalja da obezbede zimske zalihe ovog energenta podstakla su... Brodski transport tečnog gasa gotovo 400.000 dolara po danu

Cene brodskog transporta tečnog prirodnog gasa (TPG) dostigle su rekordno visok nivo, a nastojanja evropskih zemalja da obezbede zimske zalihe ovog energenta podstakla su borbu za slobodne pozicije na tankerima.

Troškovi iznajmljivanja jednog tankera za prevoz TPG preko Atlantskog okeana skočili su u utorak na 397.500 dolara po danu, premašivši raniji rekord svih vremena postavljen u Pacifiku prošle godine, prema podacima kompanije Spark Commodities, koje je preneo Bloomberg

Ti ionako previsoki cenovni nivoi najverovatnije će nastaviti još darastu, kako trgovci i komunalna preduzeća budu gomilali zalihe gasa. Ovo predstavlja novi rizik za kupce ove zime – oni koji nemaju sopstvene brodove na raspolaganju moraće da plaćaju visoke cene za njihovo iznajmljivanje i prevoz dodatnog goriva, ili još gore, otkriće da uopšte ne mogu da rezervišu nijedan brod.

Malo je brodova dostupnih do kraja godine, a slobodni se nude po astronomskim cenama, kažu trgovci gasom. Energetske kompanije, koje obično iznajmljuju svoja plovila drugim kupcima, odbijaju da to učine iz straha da bi mogle biti uhvaćene bez broda kako se približava zima, rekli su neimenovani trgovci.

Evropska skladišta gasa se brzo pune u pripremi za zimu bez ruskog goriva. Kako se zalihe približavaju maksimalnom kapacitetu, komunalna preduzeća i trgovci sve više skladište TPG u brodovima na moru, dodatno ih vezujući za jednu lokaciju jer bi u suprotnom prevozili gorivo između velikih luka.

Tankeri su u tolikoj nestašici da izvoznici TPG-a u Aziji prodaju gas direktno iz utovarnih luka umesto da nude da isporuče gorivo, što je bila ranija praksa.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...