Novim ograničenjima evropska zemlja će uštedeti 2,7 milijardi kubnih metara gasa

Italija odlaže početak grejne sezone

SvetVesti

10.10.2022 11:16 Autor: Redakcija Biznis.rs 7

Italija odlaže početak grejne sezone Italija odlaže početak grejne sezone
Italijansko Ministarstvo za ekološku tranziciju potpisalo je novu uredbu o uštedi energije kojom se pooštravaju maksimalne temperaturne granice i skraćuje period grejanja na gas... Italija odlaže početak grejne sezone

Italijansko Ministarstvo za ekološku tranziciju potpisalo je novu uredbu o uštedi energije kojom se pooštravaju maksimalne temperaturne granice i skraćuje period grejanja na gas tokom zime.

Kako se navodi u saopštenju ministarstva, u zemlji će vreme grejanja tokom dana biti skraćeno za jedan sat, dok će ukupna zimska sezona grejanja biti skraćena za 15 dana, tako da će početak sezone biti odložen za osam dana, a kraj će biti sedam dana ranije, prenosi agencija Mina, pozivajući se na SEEbiz.

Uredbom se pooštrava i ograničenje maksimalne unutrašnje temperature u zgradama, nalažući kompanijama da ne prelaze 18 stepeni Celzijusa, a građani moraju postave grejanje na najviše 19 stepeni, umesto prvobitno planiranih 20.

Nova ograničenja neće se odnositi na crkve, jaslice, deče vrtiće i bazene, kao ni na zgrade čiji se sistemi grejanja oslanjaju na obnovljive izvore energije, objavilo je Ministarstvo za ekološku tranziciju.

Dodaje se da će u slučaju izrazito teških vremenskih uslova lokalne vlasti imati ovlaštenja da dopuste grejanje izvan vremena određenog pravilnikom.

Prema studiji nacionalnog regulatora za električnu energiju ENEA, na koju se poziva Local Italia, nova bi ograničenja mogla omogućiti zemlji da uštedi čak 2,7 milijardi kubnih metara gasa tokom zimske sezone.

Novi plan uštede energije prati niz drugih mera usmerenih na rešavanje energetske krize u zemlji. Italija se, zajedno s drugim zemljama EU, bori s rekordno visokom inflacijom, uglavnom podstaknutom rastućim cenama energije.

Zemlja se oslanja na uvoz za gotovo 75 odsto svoje energije. Početkom ove godine iz Rusije je uvozila 40 odsto gasa, ali je u julu taj postotak pao na 25 odsto zbog sankcija Moskvi.

Italija je prošlog meseca izgubila veliki deo snabdevanja gasom iz Rusije kada je Gazprom zatvorio gasovod „Severni tok 1“.

 • TATJANA

  10.10.2022 #1 Author

  Dobro da je napravljen plan

  Odgovori

 • Anna

  10.10.2022 #2 Author

  Surovo…

  Odgovori

 • Emilija

  10.10.2022 #3 Author

  Bez plana nema nista

  Odgovori

 • SUNCOKRET

  10.10.2022 #4 Author

  Biće čupavo u Italiji ove zime.

  Odgovori

 • GOCA BG

  10.10.2022 #5 Author

  Ne znam koliko ce ustedeti,na 19c u stanovima ljudi ce ukljucivati klime,to nije temperatura za normalno funkcionisanje..

  Odgovori

 • BIJUTI27

  11.10.2022 #6 Author

  Bogami, biće svuda čupavo

  Odgovori

 • Ceca

  16.10.2022 #7 Author

  Braca Italijani

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  Biznis.rs newsletter

  Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

  Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.