ruski dobavljač saopštio da je došlo do poskupljenja traženog energenta

Najavljene više cene gasa u Bosni i Hercegovini

RegionU fokusuVesti

10.10.2022 16:57 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Najavljene više cene gasa u Bosni i Hercegovini Najavljene više cene gasa u Bosni i Hercegovini
Sarajevska kompanija Energoinvest saopštila je da je od ruskog Gazproma dobila obaveštenje o novoj, višoj ceni gasa u narednom periodu. „U skladu sa uobičajnom... Najavljene više cene gasa u Bosni i Hercegovini

Sarajevska kompanija Energoinvest saopštila je da je od ruskog Gazproma dobila obaveštenje o novoj, višoj ceni gasa u narednom periodu.

„U skladu sa uobičajnom poslovnom praksom se cene prirodnog gasa za potrošače u Federaciji BiH usklađuju tromesečno, a na bazi promena cena koje ispostavlja isporučilac gasa Gazprom Export, Energoinvest kao snabdevač Federacije BiH prirodnim gasom je dobio novu cenu prirodnog gasa“, naveli su iz Energoinvesta, prenosi Beta.

Ruski dobavljač Gazprom Export je povećao cenu prirodnog gasa pozivajući se na promene u kretanju cena naftnih derivata u poslednjih devet meseci, ali i značajno povećanje vrednosti američkog dolara u odnosu na vrednost evra, odnosno konvertibilne marke.

Energoinvest se, stoji dalje, obratio Vladi Federacije BiH za saglasnost za novu cenu.

„S obzirom na prethodni dogovor vlada Federacije BiH i Kantona Sarajevo, koji je podrazumevao subvencionisanje razlike cene u punom ili delomičnom iznosu, Energoinvest u ovom trenutku ne može da saopšti konačnu cenu gasa prema potrošačima do donošenja odluke Vlade Federacije BiH“, naglašava se u saopštenju.

Iz sarajevske kompanije su još istakli da je snabdevanje gasom za Federaciju BiH uredno u dogovorenim količinama i dinamikom koju je Energoinvestu potvrdio Gazprom Export.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...