Cene u Evropi trostruko su veće ove godine zbog smanjenih isporuka iz Rusije

Norveška očekuje rekordne prihode od nafte i gasa

EUSvetVesti

7.10.2022 08:57 Autor: Redakcija Biznis.rs 11

Norveška očekuje rekordne prihode od nafte i gasa Norveška očekuje rekordne prihode od nafte i gasa
Norveška vlada sledeće godine očekuje rekordne prihode od prodaje nafte i gasa, gotovo za petinu više nego u ovoj godini i pet puta više... Norveška očekuje rekordne prihode od nafte i gasa

Norveška vlada sledeće godine očekuje rekordne prihode od prodaje nafte i gasa, gotovo za petinu više nego u ovoj godini i pet puta više nego u 2021. zahvaljujući procenjenoj većoj proizvodnji i skoku cena.

Cene gasa Evropi gotovo su trostruko veće u ovoj godini nakon smanjenih isporuka iz Rusije kojoj su zapadne zemlje uvele sankcije zbog sukoba sa Ukrajinom. U poređenju sa prošlom godinom više su deset puta.

Norveška, najveći evropski dobavljač gasa i veliki svetski proizvođač nafte, očekuje da će u sledećoj godine crpiti 4,3 miliona barela ekvivalenta nafte dnevno, za 200.000 barela dnevno više nego u ovoj godini, što će joj zbog skoka cena doneti veliku zaradu, piše Seebiz.

Norveško ministarstvo finansija u nacrtu budžeta za narednu godinu predvidelo je rast prihoda od nafte i gasa na rekordnih 1.380 milijardi kruna (131 milijardu dolara), sa procenjenih 1.170 milijardi kruna ove godine i 288 milijardi kruna u 2021. godini.

Iako Oslo tvrdi da skok cena gasa nije u dugoročnim interesima Norveške, on je odbacio pozive na ograničavanje cena, tvrdeći da to neće pomoći Evropi da obezbedi više energije.

U nacrtu budžeta ministarstvo finansija objavilo je i da planira sledeće godine da smanji potrošnju iz državnog penzijskog fonda na finansiranje budžeta kako bi obuzdalo inflaciju.

„Iako privreda pokazuje znake usporavanja, inflacija je na najvišem nivou od 80-ih godina prošlog veka. Zato je neophodan štedljiv budžet, u kojem se smanjuje potrošnja iz vladinog globalnog penzionog fonda“, navodi se u saopštenju ministarstva.

Predložili su da se sledeće godine iz fonda povuče 316,8 milijardi kruna, skoro 20 milijardi kruna manje nego ove godine.

„Budemo li sada više trošili, to će izazvati nove probleme jer bismo mogli zacementirati inflaciju na tako visokom nivou da će centralna banka morati da podiže kamatne stope više i brže nego što je potrebno“, dodaje se.

Očekuju da će inflacija ove godine dostići 4,8 odsto i oslabiti na 2,8 odsto u 2023. Bruto domaći proizvod bi ove godine, kada se izuzme sektor nafte i gasa, trebalo da poraste za 2,9 odsto. U narednoj godini rast bi trebalo da se uspori na 1,7 odsto i ponovo malo ubrza 2024. godine, sa procenjenom stopom rasta od dva odsto.

  • VOJKAN

    7.10.2022 #1 Author

    I na njihovo tržište očigledno utiče Rusko-Ukrajinska kriza

    Odgovori

  • Anna

    9.10.2022 #2 Author

    Dobro došla im je kriza za prodaju, ali im je na svim ostalim poljima donela poteškoće.

    Odgovori

  • MADMAX

    9.10.2022 #3 Author

    Norvežani uboli loto.

    Odgovori

  • MADMAX

    9.10.2022 #4 Author

    Tamo nema potrebe da rastu cene osnovnih životnih namirnica tako da im ovo dobro dođe.

    Odgovori

  • MADMAX

    9.10.2022 #5 Author

    biće još bogatiji i sigurno još odgovorniji prema svom narodu.

    Odgovori

  • MADMAX

    9.10.2022 #6 Author

    Gde ima tu se preliva.

    Odgovori

  • MADMAX

    9.10.2022 #7 Author

    ko ima energente taj je na konju.

    Odgovori

  • STRAHINJA

    9.10.2022 #8 Author

    Nordijske zemlje uvek sigurna luka

    Odgovori

  • Milovan94

    9.10.2022 #9 Author

    Blago njima kada je tako

    Odgovori

  • GOCA BG

    9.10.2022 #10 Author

    Sa jedne strane fobit,a za sve ostalo gubitak…

    Odgovori

  • MAJALG

    9.10.2022 #11 Author

    Neverovatno je da i njih potresa inflacija iako imaju ogromne prihode od nafte i gasa…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...